Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koliko je veganska prehrana zdrava?

Koliko je veganska prehrana zdrava?

Koliko je veganska prehrana zdrava?
  • Objavljeno: Petak, 13.04.2012.
  • Broj pregleda: 12.126
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veganska prehrana isključuje sve namirnice životinjskog porijekla (meso i mliječni proizvodi). Koliko je veganska prehrana uistinu zdrava?

Smatra se da prehrana koja zanemaruje sve oblike mesnih i mliječnih proizvoda ne može biti zdrava jer na taj način organizam ne može dobiti neke ključne prehrambene nutrijente, uključujući kalcij i vitamine B.

Međutim, postoje stručnjaci koji tvrde da je veganska prehrana jednako zdrava kao i bilo koja prehrana koja uključuje hranu životinjskog porijekla. Mnogi vegani su, zahvaljujući promjeni načina prehrane, smanjili rizik od nastanka srčanog udara, visokog kolesterola i nekih oblika raka.

Pripremite veganski sladoled od čokolade!

Zdravstvene prednosti veganske prehrane

Postoji niz značajnih prednosti zbog kojih je dobro izostaviti meso i mliječne proizvode iz prehrane. Vegani jedu veću količinu voća i povrća, što znači da je rizik od pretilosti znatno manji i češće imaju niži indeks tjelesne mase.

Veganska prehrana može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, visokog kolesterola i srčanog udara. Pomaže kod gubljenja kilograma jer vegani također jedu manje porcije, što je odlično za gubitak težine i sveukupno zdravlje.

Veganskom prehranom se unosi manje kemikalija čime se smanjuje rizik od nastanka raka. Jedno istraživanja je pokazalo da vegani imaju najmanji rizik od nastanka raka, za razliku od bilo koje druge prehrambene skupine. Sve ovo će vam pomoći da se osjećate bolje, ali i da izgledate bolje.

Zdravstveni rizici veganske prehrane

Prelazak na vegansku prehranu može predstavljati značajne opasnosti za zdravlje, osobito zbog niskog unosa nekih vitamina i minerala kao što su:

Kalcij

Kalcij igra važnu ulogu u izgradnji kostiju. Vegani ne piju mlijeko, zbog čega kalcij moraju pronaći u drugim namirnicama kao što je sojino mlijeko. Također bi trebali uzimati kalcij kao dodatak prehrani. Jedno istraživanje je pokazalo da vegani imaju učestalije lomove kostiju za razliku od pripadnika bilo koje druge prehrambene skupine.

Pripremite vegansku musaku!

Vitamin B12

Ključan je za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Niska razina vitamina B12 može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Vegani imaju veći rizik od nastanka anemije i neurodegenerativnih bolesti. Svakako bi trebali vitamin B12 unositi putem dodatka prehrani jer ga u biljnim namirnicama nema u dovoljnoj količini i u obliku koji je potreban organizmu.

Postoje mnoge veganske zamjene uključujući sojino mlijeko, proizvode na bazi škroba koji su odlična zamjena za jaja i tofu kao odlična zamjena za meso. Dakle, na tipičnoj veganskoj prehrani se nalazi puno voća i povrća i drugih namirnice koje nisu životinjskog porijekla, ali svaki obrok čine izuzetno ukusnim.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije