Kvinoja s piletinom i povrćem: Recept za zdrav i ukusan, brzo gotov ručak

Kvinoja s piletinom i povrćem: Recept za zdrav i ukusan, brzo gotov ručak

Kvinoja s piletinom i povrćem: Recept za zdrav i ukusan, brzo gotov ručak
  • Objavljeno: Srijeda, 14.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako želite pojesti zdrav i ukusan obrok istovremeno, isprobajte ovaj recept za kvinoju s povrćem i piletinom. Za pripremu ovog jela možete iskoristiti bilo koje sezonsko povrće, pa čak i ono smrznuto ako niste stigli obaviti kupovinu svježeg povrća. Ovo je jelo dobra opcija za sve one koji imaju puno obaveza tijekom dana i stalno su u pokretu jer ga mogu jednostavno ponijeti sa sobom i zagrijati u mikrovalnoj pećnici prije konzumacije.

Zašto je kvinoja zdrava?

Ova drevna žitarica je bogata proteinima, što je iznimno važno za rast i obnovu stanica u tijelu. Također, je izvor vlakana koji potiču probavu i održavaju osjećaj sitosti. Sadrži esencijalne minerale poput željeza, magnezija i fosfora te vitamine B skupine. Kvinoja je uz sve to i gluten-free, što je čini prikladnom opcijom za osobe s intolerancijom na gluten i celijakijom. Sve ove karakteristike kvinoju čine izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

Kako kuhati kvinoju?

Prvo kvinoju operite pod mlazom vode kako biste uklonili gorke spojeve na površini. Zatim je stavite u lonac s vodom u omjeru 1:2 i zagrijte da proključa. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15-20 minuta, dok sva tekućina ne ispari i kvinoja ne postane mekana. Nakon što se skuha, maknite je s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta prije nego što je poslužite.

Recept za kvinoju s piletinom i povrćem

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • 2 pileća filea
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • sol i papar po ukusu
  • sok od pola limuna
  • svježi peršin ili korijandar za posluživanje (opcionalno)

Priprema:

  1. Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju.
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte papriku, tikvicu i mrkvu te pirjajte dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte narezanu piletinu i pirjajte dok meso ne bude gotovo.
  5. Dodajte kuhanu kvinoju, posolite, popaprite i dodajte sok od limuna.
  6. Promiješajte sve sastojke i poslužite toplo s posipom svježeg peršina ili korijandra po želji.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije