Savršeni špageti bolonjez - jedini recept koji će vam ikad trebati

Savršeni špageti bolonjez - jedini recept koji će vam ikad trebati

Savršeni špageti bolonjez - jedini recept koji će vam ikad trebati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva, 123RF

Spaghetti Bolognese ili jednostavno špageti bolonjez su klasik talijanske kuhinje koji se priprema i voli diljem svijeta. Priprema se s tek nekoliko uobičajenih sastojaka, priprema mu je jednostavna, a vole ga svi - od najmlađih članova obitelji do onih koji se smatraju ozbiljnim gurmanima. U nastavku donosimo zanimljive činjenice o povijesti ovog jela te potpuni recept i postupak pripreme.

  • Zapečeni grah sa slaninom - recept uz koji nećete trebati ni jedan drugi!

Kako je nastao bolognese?

Umak bolognese ima dugu povijest koja započinje u gradu Bologni, u talijanskoj regiji Emilia-Romagna, gdje je prvi put pripremljen. Najčešće se priprema od mljevenog mesa, rajčice, luka, mrkve, celera i začina, a poslužuje se preko svježe kuhanih špageta, tagliatella ili druge tjestenine po izboru. Ako se posebno želite istaknuti svojim znanjem u sljedećoj raspravi o talijanskoj kuhinji, dobro je znati da se za pripremu ragua - koji koristimo za lasagne, na primjer - načelno koristi više rajčica, crno vino i malo vrhnja ili mlijeka za gustoću, a za umak bolognese više mesa i bijelo vino, bez dodataka mliječnih proizvoda.

Koliko se bolognese umak dugo kuha?

Još jedna razlika između tradicionalnog talijanskog ragua i bolognese umaka je u drugačijem obliku i vrsti mesa koje se koristi u pripremi umaka. Bolognese umak se radi od mljevenog mesa, dok se mesni ragù umak radi od cijelog komada nešto masnijeg mesa koji se kuha jako dugo, do raspadanja. Za taj je proces obično potrebno 6 sati, dok je za bolognese od mljevenog mesa potrebno znatno manje vremena.

Praktično i ukusno u jednom

Osim što je iznimno ukusno, ovo je jelo bogato je proteinima iz mesa, vitaminima i mineralima iz povrća te ugljikohidratima iz tjestenine. Uz gastronomski značaj, ovo se jelo ističe i svojom praktičnošću. Na iznimno zadovoljstvo mama, studenata i svih onih koji ne stignu ili ne vole često kuhati, umak bolognese se može pripremiti u većim količinama i jednostavno zamrznuti za kasnije obroke. Na taj ćete način na brzinu dobiti brz i ukusan ručak ili večeru koju je lako pripremiti kad god je potrebno, bez gubitka okusa ili teksture.

Recept za špagete bolonjez

Sastojci:

  • 400 g mljevenog mesa (junetina ili kombinacija junetine i svinjetine)
  • 1 veliki luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 400 g pelata ili pasirane rajčice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 čaša bijelog vina
  • 1 čaša junećeg ili povrtnog temeljca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • sušeni origano i bosiljak po ukusu
  • 400 g špageta
  • parmezan za posipanje (opcionalno)

Priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast.
  2. Dodajte mljeveno meso u tavu i pržite dok ne postane smeđe.
  3. Dodajte naribanu mrkvu i sjeckani celer te pirjajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  4. Ulijte vino i kuhajte dok ne ispari.
  5. Dodajte pelate (ili pasiranu rajčicu), koncentrat rajčice i temeljac. Začinite solju, paprom, origanom i bosiljkom po ukusu.
  6. Smanjite vatru i kuhajte umak poklopljen 30-40 minuta, povremeno miješajući.
  7. U međuvremenu skuhajte špagete prema uputama na pakiranju.
  8. Poslužite špagete prelivene umakom. Posipajte na ribanim parmezanom i uživajte!

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije