Lovorov list

Lovorov list

Lovorov list
  • Objavljeno: Srijeda, 01.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Laurus nobilis

Porodica: Lauraceae

Ostali nazivi: lovor

Opis

Dolazi iz Male Azije, od kuda se proširio na Mediteran, a potom u druge zemlje sa sličnim klimatskim uvjetima. List lovora je ovalan i gladak. Može biti od 2.5 pa do 8¸cm dug. Kada su svježi, listovi lovora su sjajni i tamno zelene boje. Kada se osuše, gube sjaj i postaju maslinasto zelene boje. Okus je blago gorak sa snažnim aromatičnim svojstvima.

Priprema i pohrana

Lovorov list možete pronaći u gotovo svakoj trgovini. Osušeni listovi trebaju biti cijeli i maslinasto zelene boje. Ukoliko su smeđi, znači da su izgubili svoja začinska svojstva. Pohranite listove na tamno i suho mjesto, a oni će svoja svojstva zadržati i do 2 godine.

Priprema jela

Lovorov list se koristi u cijelom svijetu. Najčešće se dodaje juhama, umacima, varivima, mesu ili ribi. Zbog blagog i aromatičnog okusa, možete ga dodavati gotovo svakom jelu.

Ljekovita svojstva

Lovorov list ima mnoga ljekovita svojstva koja ga čine korisnim za liječenje visokog šećera, glavobolje, bakterijskih i gljivičnih infekcija, probavnih smetnji, a nekada se vjerovalo da može potaknuti pobačaj i spriječiti štetno djelovanje kukaca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije