Lovorov list
Latinski naziv: Laurus nobilis
Porodica: Lauraceae
Ostali nazivi: lovor
Opis
Dolazi iz Male Azije, od kuda se proširio na Mediteran, a potom u druge zemlje sa sličnim klimatskim uvjetima. List lovora je ovalan i gladak. Može biti od 2.5 pa do 8¸cm dug. Kada su svježi, listovi lovora su sjajni i tamno zelene boje. Kada se osuše, gube sjaj i postaju maslinasto zelene boje. Okus je blago gorak sa snažnim aromatičnim svojstvima.
Priprema i pohrana
Lovorov list možete pronaći u gotovo svakoj trgovini. Osušeni listovi trebaju biti cijeli i maslinasto zelene boje. Ukoliko su smeđi, znači da su izgubili svoja začinska svojstva. Pohranite listove na tamno i suho mjesto, a oni će svoja svojstva zadržati i do 2 godine.
Priprema jela
Lovorov list se koristi u cijelom svijetu. Najčešće se dodaje juhama, umacima, varivima, mesu ili ribi. Zbog blagog i aromatičnog okusa, možete ga dodavati gotovo svakom jelu.
Ljekovita svojstva
Lovorov list ima mnoga ljekovita svojstva koja ga čine korisnim za liječenje visokog šećera, glavobolje, bakterijskih i gljivičnih infekcija, probavnih smetnji, a nekada se vjerovalo da može potaknuti pobačaj i spriječiti štetno djelovanje kukaca.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345