Očistite bubrege uz pomoć ovih namirnica!

Očistite bubrege uz pomoć ovih namirnica!

Očistite bubrege uz pomoć ovih namirnica!
  • Objavljeno: Petak, 27.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bubrezi su odgovorni za čišćenje i eliminaciju otpada iz tijela. Svakog dana iz krvotoka filtriraju otpadne tvari i suvišnu vodu što postaje urin koji kroz mokraćovode putuje prema mjehuru.

Ako se toksini ne eliminiraju pravilno i učinkovito, zadržavaju se u tijelu i uzrokuju nastanak niza problema, bubrežnih kamenaca ili visokog krvnog tlaka. Čišćenjem bubrega možete eliminirati toksine, poboljšati protok mokraće i potaknuti rad bubrega.

Bubrezi se mogu očistiti potpuno sami ako unosite adekvatnu količinu tekućine i konzumirate odgovarajuće namirnice, poput svježeg voća i povrća.

Dobra hidratiziranost će razblažiti urin i bubrege održati zdravima. Voda je najbolji izbor jer ne sadrži suvišne kalorije niti štetne spojeve. Povećanje unosa vode je naročito važno ako redovito vježbate ili radite treninge visokog intenziteta.

Uravnotežena i raznolika prehrana će opskrbiti tijelo vitaminima i mineralima koji su potrebni za njegovo pravilno funkcioniranje. Voće i povrće poboljšavaju funkcioniranje bubrega. Ako bolujete od bolesti bubrega, prehrana je još važnija. Otkrivamo vam koje namirnice trebate konzumirati što češće za zdravlje bubrega!

1. Lubenica

Lubenica se sastoji od visokog postotka vode, ima diuretsko djelovanje i potiče proizvodnju urina. Brojni antioksidansi koje sadrži čuvaju zdravlje bubrega i ostalih organa uklanjajući toksine iz tijela.

2. Sok od limuna

U vodu dodajte malo soka od limuna kako biste potaknuli rad bubrega i spriječili nastanak bubrežnih kamenaca. Limunov sok povećava razinu citrata u organizmu.

3. Bobičasto voće

Bobičasto voće je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti. Potiču eliminaciju mokraćne kiseline. To bubrege održava zdravima i smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

4. Jabuke

Jabuke su odličan izvor antioksidanata i vlakana koji imaju protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da jabuke potiču rad bubrega i smanjuju rizik od nastanka bubrežnih bolesti.

5. Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su odličan izvor antioksidanata, vitamina i minerala. Potiču rad bubrega i smanjuju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

6. Đumbir

Đumbir sadrži spojeve koji potiču rad bubrega i eliminaciju toksina iz krvi. Brojna istraživanja su pokazala da đumbir ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

7. Kurkuma

Kurkuma ima odlično antiseptičko djelovanje stoga se može koristiti za liječenje i ublažavanje niza bolesti te poremećaja. Također ima protuupalno svojstvo, zbog čega je odlična za liječenje i prevenciju kroničnih bubrežnih bolesti.

8. Maslačak

Maslačak je jedan od najboljih diuretika. Potiče rad bubrega, eliminaciju suvišne vode i toksina. Najbolji način da konzumirate maslačak jest da ispijate čaj od maslačka.

9. Kopriva

Kopriva je još jedna biljka koja se može koristiti za prevenciju i liječenje bubrežnih bolesti. Istraživanja su pokazala da je kopriva naročito učinkovita za liječenje infekcija mokraćnog sustava. Kopriva ima diuretsko djelovanje i smanjuje rizik od nakupljanja bakterija unutar mokraćnog sustava.

10. Peršin

Peršin ima odlično diuretsko djelovanje i može se koristiti za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije