Matičnjak hladno prešano ulje konoplje i boljeg divljeg lana - kako ih koristiti u prehrani?

Matičnjak hladno prešano ulje konoplje i boljeg divljeg lana - kako ih koristiti u prehrani?

Matičnjak hladno prešano ulje konoplje i boljeg divljeg lana - kako ih koristiti u prehrani?
  • Objavljeno: Petak, 17.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Naše zdravlje i dobrobit uvelike ovise o ravnoteži i svako odstupanje od toga dovodi do manjih ili većih nevolja za naš organizam. Jednu od većih nevolja po čovjekovo zdravlje donijele su suvremene navike nutritivno neuravnotežene prehrane u kojoj su osim opasnosti u bijelom (bijeli šećer, bijelo brašno, sol, bijela riža...) u velikoj mjeri zastupljene i tzv. loše masti s velikim udjelom trans masnih kiselina omega-6 i omega-3, koje se u organizam moraju unositi hranom. Taj zaključak je potaknuo potragu za dobrim mastima - hladno prešanim biljnim uljima. Masnoće u hrani do nedavno su imale sumnjivu reputaciju, ali zahvaljujući znanosti danas se njihovo shvaćanje promijenilo. Masne kiseline su važna komponenta ljudskog tijela jer su glavni sastojci staničnih membrana.

Hladno prešano ulje konoplje

Ovo razdoblje u godini obiluje voćem i povrćem kojeg je svakako poželjno uvrstiti što više u dnevne obroke. Salate su idealno osvježavajuće, a lagane, koje uz dodatak pravog ulja čine obrok pogodnim za svako doba dana. Konopljino ulje cijenjeno je kao iznimno nutritivno biljno ulje, a u svom sastavu sadrži i gama linolensku kiselinu što je endemska pojava u svijetu biljnih preparata. Studija u časopisu Nutrition & Metabolism ističe profil hranjivih tvari sjemenki konoplje i napominje da one mogu imati pozitivan učinak na razne zdravstvene probleme kao što su visok krvni tlak, ateroskleroza i razina kolesterola. Primjereno je u svakodnevnom korištenju samostalno prije obroka te kao dodatak prehrani zahvaljujući blagom, ugodnom okusu, hladno prešano ulje može vam biti i pravi gurmanski izazov - izvrsno je u salatama, obrocima s rižom i drugim žitaricama, možete ga dodavati umacima, namazima, domaćoj majonezi…

Hladno prešano ulje boljeg divljeg lana

Jedan od najboljih izvora stabilne omega-3 esencijalne masne kiseline (sadrži ga oko 45%). Omega-3 neophodna je za pravilan razvoj fetusa, sudjeluje u razvoju mozga i živčanog sustava, nužna je za razvoj i održavanje kognitivnih sposobnosti (mišljenje, razumijevanje, pamćenje), djeluje protuupalno na staničnoj razini i na taj način smanjuje rizik od mnogih kroničnih oboljenja. Ulje divljeg lana uživa status sigurnog nutritivnog ulja od strane FDA i EFSA – proglašeno je sigurnim i zdravim kao zamjena za sva druga jestiva ulja, može se koristiti u salatama, juhama, shakeovima, juhama, varivima, zobenim pahuljicama ili samostalno ga uzimati kao dodatak prehrani. Bogato je alfa i gama tokoferolom, vitaminom E koji ga štite od oksidacije čime ima rok trajanja duži od ulja običnog lana koje vrlo brzo oksidira i koje se može koristiti svega do 30 dana nakon otvaranja. Visokom razinom prirodnog tokoferola djeluje na zdravlje jer je snažan antioksidans koji smanjuje upale – posebice kardiovaskularnog sustava.

Jedan od načina primjene navedenih ulja možete pronaći na YouTube kanalu Matičnjak TV.

Mame ispitanice su u kategoriji hladno prešanih ulja, pronašle „Matičnjak“ proizvode izuzetno kvalitetnima. Samim time, Matičnjak je nositelj iznadprosječnih ocjena po kriterijima zadovoljstva, kvalitete i namjere preporuke.

Prati nas na posebnoj domeni Svijet Novih Navika i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije