Najbolje povrće i voće za siječanj

Najbolje povrće i voće za siječanj

Najbolje povrće i voće za siječanj
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2015.
  • Broj pregleda: 539
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto volimo sezonsku hranu?

Mijenjanje godišnjih doba je odličan način da nas priroda podsjeti na svoju raznolikost. Na taj način nam pruža jedinstvenu priliku da uživamo u različitim namirnicama u svako doba godine. To je prirodan ciklus kojeg ne bismo smjeli narušavati.

Kada odlazimo u kupovinu namirnica, možemo primijetiti razno voće i povrće koje je dostupno tijekom cijele godine, ali nije sezonsko. Cilj trgovina je da nam osiguraju potpuno iste proizvode tijekom cijele godine kako bismo bili u mogućnosti kupovati ono što želimo, ali to ne znači da je taj cilj dobar.

Trebate zapamtiti da sve vrste voća i povrća, koje možete kupiti izvan njihove sezone, nisu sezonske, pune su pesticida i kemikalija, preskupe su i nisu ukusne.

Kada kupujete voće i povrće izvan njihove sezone, uskraćujete sami sebi uživanje u svim prednostima sezonske hrane.

Prednosti za zdravlje

Sezonska hrana je hrana koja je na vrhuncu svoje sezone. Ona je svježa, hranjiva i ukusna. Kada jedete sezonski, jedete raznoliko. Na taj način svojem tijelu pružate različite vitamine, minerale, enzime, antioksidante i fitokemikalije koje su neophodne za njegovo pravilno funkcioniranje. Konzumacijom sezonske hrane potičete prirodno čišćenje tijela, odnosno detoksikaciju.

Prednosti za okoliš

Konzumacijom sezonske hrane štitimo naš planet jer na taj način smanjujemo potrebu za korištenjem štetnih kemikalija koje su zagađivači okoliša. Kupovinom sezonskih, organskih i konvencionalno uzgajanih proizvoda štitimo okoliš, i zdravlje. Donošenjem odluke da jedete organski pomažete zraku, zemlji i vodi da ostanu nezagađeni.

Ekonomske prednosti

Kupovinom sezonskih namirnica pružate financijsku podršku lokalnim proizvođačima i uzgajivačima. Na taj se način smanjuje uvoz hrane i potiče prodaja domaćih proizvoda. Sezonska hrana je u konačnici i jeftinija, zbog čega će dobro doći i vašem kućnom budžetu. Uzgoj sezonskih namirnica zahtijeva manje ulaganja, što se odražava i na potrošačima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije