Što nam usporava metabolizam?

Što nam usporava metabolizam?

Što nam usporava metabolizam?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trebate još jedan razlog da biste zavoljeli svoje tijelo? Ono sagorijeva kalorije samo od sebe, dok god se brinete o njemu. Svaka stanica u vašem tijelu sudjeluje u radu metabolizma, procesu koji hranu pretvara u energiju, pokreće srce, pluća i mišiće. Što je metabolizam brži, tijelo će sagorijevati više kalorija. Kao što postoje načini pomoću kojih metabolizam možete ubrzati, postoje navike koje će poremetiti rad vašeg tijela.

Nepravilan raspored obroka

Jednim istraživanjem se pokazalo da se kilogrami brže nakupljaju kada se ne držimo pravilnog rasporeda obroka. Ako ste tijelo naviknuli na to da jedete u određeno doba svaki dan, toga se onda i držite.

Prekomjeran unos pesticida

Pesticidi mogu narušiti prirodnu tjelesnu ravnotežu. Također otežavaju sagorijevanje kalorija i gubitak suvišnih kilograma. Znanstvenici su dokazali da osobe koje unose najviše pesticida, imaju u najvećoj mjeri poteškoća s mršavljenjem. Pesticide je teško izbjeći, ali svakako možete smanjiti njihov unos na način da pojedine namirnice uzgajate samostalno, kupujete na tržnicama od samostalnih uzgajivača, ili pak u trgovinama organske prehrane.

Manjak sna

Veliki broj istraživanja je pokazao da manjak sna povećava rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2. Kronična neispavanost će usporiti metabolizam i tijelo će biti manje učinkovito u pretvaranju hrane u energiju.

Menstruacija

Za vrijeme menstruacije se smanjuje razina željeza u tijelu. Željezo je potrebno za prijenos kisika mišićima. Ako se razina željeza smanji, mišići će dobivati manje kisika i metabolizam će se usporiti. Za vrijeme menstruacije povećajte unos namirnica koje su bogate željezom, kao što su špinat ili brokula.

Premali unos kalorija

Kada tijelu ne dajete dovoljno kalorija, ono počinje usporavati metabolizam kako bi sačuvalo ono malo kalorija koje ste mu dali.

Predugo sjedenje

Potrebno je tek 20 minuta sjedenja kako bi metabolizam počeo sporije raditi. Ako imate sjedilački tip posla, svakako iskoristite svaki trenutak za kretanje.

Nedovoljan unos kalcija

Kalcij igra ključnu ulogu u razgradnju masti, što pomaže u odluci tijela hoće li ih pohraniti kao mast ili iskoristiti kao energiju. Prehrana bogata kalcijem će vam pomoći da sagorijevate više kalorija, čak i u fazi potpunog mirovanja.

Dehidracija

Svaki tjelesni proces, uključujući i metabolizam, ovisi o vodi. Ako ne unosite dovoljno vode, tijelo će za 2% sporije sagorijevati kalorije.

Preskakanje doručka

Kada preskočite doručak, velika je vjerojatnost da ćete se prejesti za ručak. Vašem tijelu šaljete signale da čuva kalorije, umjesto da ih troši. Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da osobe koje preskaču doručak, imaju čak 4.5 puta veći rizik od nastanka pretilosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije