Najzdravije namirnice za prosinac 2017.

Najzdravije namirnice za prosinac 2017.

Najzdravije namirnice za prosinac 2017.
  • Objavljeno: Subota, 02.12.2017.
  • Broj pregleda: 2.151
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pixabay

Zašto volimo sezonsku hranu?

Trošimo puno energije da bismo uzgojili hranu u krivo vrijeme, na krivom mjestu i u krivo doba godine. Kada bismo svoju prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim okusima i poštedjeli prirodu.

Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, jesti u skladu s prirodom i u konačnici, jesti zdravije, bolje i ukusnije.

Sezonska hrana je jeftinija

Naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste ju platili u jesen. Plaćanjem hrane plaćate i njezin uzgoj koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.

Sezonska hrana je ukusnija

Ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.

Sezonska hrana je bolja za okoliš

Uzgajanje krivih namirnica na krivom mjestu i u krivo doba godine znači povećano korištenje kemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.

Sezonska hrana je zdravija

Kao što će kemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.

Najbolje voće

Jabuka

Jabuke sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Pripadaju najzdravijim namirnicama svijeta, a jako su dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Ako ste u mogućnosti, jedite jabuke iz organskog uzgoja jer je ovo voće s gotovo najvišom razinom pesticida.

Pripremite božićni kuglof od jabuka!

Brusnica

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jako je dobar izvor vitamina E i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Brusnice možete koristiti za pripremu različitih deserta, a svakako isprobajte čokoladne muffine s brusnicama!

Grejp

Također sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Grejp je intenzivnog okusa koji ne odgovara velikom broju ljudi.

Isprobajte smoothie od špinata i grejpa za jačanje imuniteta!

Kivi

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, kalija i bakra. Odličan je izvor vitamina C i K.

Pripremite smoothie od kivija i jagode za jačanje imuniteta!

Limun

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu različitih jela pa čak i kao začin.

Isprobajte ukusne palačinke s limunom i ricottom!

Naranča

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Naranča je jedna od najzdravijih namirnica svijeta.

Pripremite božićni kuglof od naranče!

Nar

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K. Nar je ukusan i odlično se slaže sa različitim namirnicama.

Isprobajte ukusnu nar piletinu s kus kusom!

Mandarina

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Mandarine su ukusne i ne trebaju im nikakvi dodaci. Najzdravije su svježe.

Pripremite sočnu tortu od mandarina!

Najbolje povrće

Brokula

Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da ju počnete konzumirati češće.

Ugrijte se juhom od brokule i muškatnog oraščića za brži metabolizam!

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način.

Pripremite pljeskavice od prokulica i luka!

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Kupus možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo juhu od kupusa.

Mrkva

Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.

Isprobajte božićnu tortu od mrkve i oraha!

Cvjetača

Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Cvjetaču je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima.

Pripremite pljeskavice od brokule i cvjetače!

Celer

Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih juha.

Pripremite zelenu juhu od poriluka i celera!

Špinat

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Isprobajte ukusnu piletinu punjenu špinatom i sirom!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije