Neka hrana bude tvoj lijek

Neka hrana bude tvoj lijek

Neka hrana bude tvoj lijek
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U službi zdravlja

Utjecaj na probavni sustav

Najpoznatije i već dobro prihvaćene funkcionalne namirnice drevni su fermentirani mliječni proizvodi obogaćeni probioticima, kulturom živih mikroorganizama koji pridonose očuvanju zdravlja utječući na crijevnu floru i jačanje imuniteta. Potreba uzimanja probiotika nikad nije bila veća, što potvrđuje izjava dr. Michaela L.McCanna: ''Probiotici će u medicini 21. stoljeća biti ono što su antibiotici bili u medicini 20. stoljeća''. Zdravlje crijevne flore narušava se i nakon uspješne terapije antibioticima, steroidnim lijekovima ili kemoterapije, stoga je terapijska doza probiotika uvijek dobro došla. Što je još važnije, nema straha od predoziranja. I liječenje upalnih bolesti crijeva danas je nezamislivo bez primjene probiotika, pa ih s pravom nazivamo ''dobrim bakterijama''.

Više od 85 posto našeg imunološkog-sustava direktno ovisi o ukupnom stanju crijevne mikroflore. A mikrobna ravnoteža promjenjiva je pod utjecajem nepravilne prehrane, stresa, starenja, pa čak i pojedinih lijekova. Prisutnost probiotika (grč. pro bios = za život ), tj. dobrih bakterija, zaustavlja rast štetnih bakterija, gljiva i virusa te sprječava njihovo djelovanje (od infekcija i razvoja teških upalnih stanja, do autoimunih bolesti, alergija i slično).

Dokazano je da probiotici proizvode ''prirodni antibiotik'' protiv štetnih mikroorganizama, razlažu nitrozamin, proizvode i vitamine B skupine, vitamin K, pa čak i probavne enzime koji omogućuju bolju probavu i pojačavaju iskorištavanje pojedinih nutrijenata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije