Nutricionistkinja otkriva: Medicinska dijeta opasna je za zdravlje!

Nutricionistkinja otkriva: Medicinska dijeta opasna je za zdravlje!

Nutricionistkinja otkriva: Medicinska dijeta opasna je za zdravlje!
  • Objavljeno: Srijeda, 14.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Medicinska dijeta jedna je od najpopularnijih dijeta posljednjih godina. Mnogi ne znaju da postoje dvije verzije, jedna koja traje 33 dana i druga koja traje 15. Kraća verzija poznata je i kao Scarsdale dijeta, a traje kraće od klasične Medicinske dijete pa je zato i rigoroznija.

Što je medicinska dijeta?

Medicinsku dijetu je još u sedamdesetim godinama razvio američki kardiolog Herman Tarnower, a dobila je ime po uspješnoj liječničkoj praksi u New Yorku u kojem se doktor Tarnower specijalizirao za liječenje pretilosti.

Medicinska dijeta daje izrazito brze rezultate, zbog toga se što značajan dio odnosi na gubitak vode i lako se vraća nakon što se prehrana promijeni. No, zadnjih godina stručnjaci sve više upozoravaju na to da ova dijeta može biti štetna za zdravlje pa smo upitali nutricionistkinju Jelenu Margetić Bošković kakve opasnosti ova dijeta krije.

Medicinska dijeta nuspojave

Medicinska dijeta je izrazito rigorozna dijeta koja ni po čemu ne slijedi pravila pravilne prehrane, a posebno je ugrožena raznolikost u odabiru namirnica. Upravo raznolikost i zastupljenost svih vrsta namirnica osigurava ljudskom organizmu sve potrebne nutrijente za rast, razvoj i funkcioniranje“, rekla je magistrica Margetić Bošković.

Ako se provodi tijekom dužeg vremenskog perioda, Medicinska dijeta može biti čini trajnu štetu vašem tijelu jer nikako ne može osigurati organizmu sve potrebne hranjive tvari, a može doći i do različitih deficita u organizmu zbog odsustva određenih hranjivih namirnica.

No, to nije jedina mana ove dijete. Osim nedovoljno hranjivih tvari, ova dijeta nema dovoljno zastupljenih esencijalnih nutrijenata, jednolična je, daje kratkoročne rezultate, a već nakon nekoliko dana provođenja restriktivnih jelovnika postoji opasnost od umora, zatvora ili proljeva, razdražljivosti i formacije žučnih kamenaca.

Jedina prednost dijete je, tvrdi nutricionistkinja, ono za što ju je njezin kreator prvotno i osmislio, a to je brzi gubitak kilograma.

To može biti korisno kod osoba koje iz različitih medicinskih razloga moraju brzo izgubiti kilograme, kako bi uopće pristupile nekom vidu liječenja: operacija srca, barijatrijska operacija, rehabilitacija i slično.“

Izuzev toga, ne postoji više ni jedna prednost ovakvog načina prehrane, dapače, izrazito je opasno, čak i u kratkom roku, uskraćivati organizmu potrebne hranjive tvari jer može doći do različitih zdravstvenih problema.

Za sve koji se ipak odluče isprobati Medicinsku dijetu imamo još jednu lošu vijest, a to je da nakon kratkog vremena nastupa tzv. ‘Boomerang ili jo-jo efekt’.

Kao i kod svake takve čudotvorne dijete doći će do vraćanja kilograma čim se osoba vrati starim prehrambenim i životnim navikama. Teško je reći nakon koliko će točno vremena nastupiti jer je svaki organizam različit, ali sigurno je da će do porasta na tjelesnoj masi doći vrlo brzo nakon prestanka pridržavanja dijete“, objasnila je nutricionistkinja i dodala: „Jedini ispravni i održivi recept za postizanje i održavanje željene tjelesne mase je umjerenost i ravnoteža u prehrani s pravom dozom tjelesne aktivnosti.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije