Omega masne kiseline
Dobre masnoće
Svi dokazi ukazuju na to da to nije neki kratkotrajni hir nego realizacija važnosti u našoj modernoj prehrani. Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, a mogu pomoći u prevenciji rizičnih čimbenika povezanih s bolestima poput bolesti srca, raka i artritisa. Oni stimuliraju kožu i rast kose, zdravlje kostiju i reguliraju metabolizam.
Također se pokazalo da poboljšavaju protok krvi u bolesnika s nezdravim razinama šećera u krvi i imunološki sustav. Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina su umor, slaba memorija, suha koža, problemi sa srcem, promjene raspoloženja ili depresija i loša cirkulacija. Esencijalne masne kiseline omega-3 i omega-6 su bitne, jer one ne mogu nastati od strane tijela i moraju se uzeti kroz prehranu. Prvobitno su bile prozvane vitaminom F, ali kasnije su studije pokazale da su bliže mastima nego vitaminima. Ljudi posjeduju sve enzime potrebne kako bi nastale omega-9 masne kiseline, tako da, dok ste zdravi, one se ne smatraju bitnima u prehrani. Omega-9 masne kiseline se nalaze u maslinovom ulju i drugim mononezasićenim mastima, uljanoj repici i sjemenu gorušice.
Omega 3 masne kiseline
Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina. EPA i DHA masne kiseline, nalaze se u masnoj ribi poput lososa, skuše, sabljarke, oceanske pastrve, haringe, srdele i tune. ALA masne kiselina, nalaze se u lanu, ulju soje, kanole, oraha i nekim vrstama povrća i sjemenkama.
Omega 6 masne kiseline
Glavni tip su linolne kiseline (LA), koje se nalazi se u kukuruzu, suncokretu, sezamu, soji i suncokretovom ulju i ulju noćurka, crnog ribizla i boražine. Također se nalaze u žumanjku jajeta, mesu (posebno iznutricama), a pomažu održati stanice i mozak zdravima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345