Ravno iz pećnice: Polpete od tikvica i sira s umakom od jogurta

Ravno iz pećnice: Polpete od tikvica i sira s umakom od jogurta

Ravno iz pećnice: Polpete od tikvica i sira s umakom od jogurta
  • Objavljeno: Srijeda, 17.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Polpete od tikvica i sira su ukusno, ali i zdravo jelo koje će oduševiti svakoga tko ih kuša. Tikvice su ključni sastojak ovih sočnih polpeta, a osim što pridonose okusu, donose i niz zdravstvenih koristi. Bogate su vlaknima, vitaminima C i A te mineralima poput kalija i magnezija. Uz to su i niskokalorične, što ih čini idealnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Neke od dobrih strana polpeta od tikvica i sira su to što je ovaj recept moguće pripremiti u pećnici i bez prženja u dubokom ulju, a i dostupne su tijekom cijele godine, u svim godišnjim dobima. Također su i jeftine, svestrane te neutralnog okusa, što znači da se lako kombiniraju s različitim dodatcima i prilozima. U nastavku pročitajte recept za polpete od tikvica i sira koje se peku u pećnici te umak od jogurta koji se odlično slaže s njima.

Sastojci:

  • 2 srednje velike tikvice, naribane
  • 250 g gauda sira, naribanog
  • 2 jaja
  • 120 g krušnih mrvica
  • 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje (za premazivanje)

Za umak od jogurta

  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka, sitno sjeckan
  • sok od pola limuna
  • sol i papar po ukusu
  • svježi kopar (po želji)

Priprema:

  1. Naribajte tikvice i posolite ih. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta, a zatim ih dobro ocijedite od vode i stavite u veliku zdjelu.
  2. Zdjeli s tikvicama dodajte naribani sir, jaja, krušne mrvice, nasjeckani peršin, sol i papar. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Oblikujte smjesu u male polpete i rasporedite ih po limu.
  4. Prethodno zagrijte pećnicu na 200 °C. Prije pečenja, polpete lagano premažite maslinovim uljem. Pecite ih u pećnici 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe.
  5. U zdjelici pomiješajte grčki jogurt, sitno sjeckani češnjak, sok od limuna, sol, papar i svježi kopar, ako ga volite. Umak stavite u hladnjak dok se polpete peku.
  6. Pečene polpete poslužite tople, uz umak od jogurta. Ukrasite svježim koprom i dodatno začinite po želji.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije