Najjednostavniji recept za mekan, mirisan i ukusan domaći kruh

Najjednostavniji recept za mekan, mirisan i ukusan domaći kruh

Najjednostavniji recept za mekan, mirisan i ukusan domaći kruh
  • Objavljeno: Srijeda, 10.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kruh je namirnica koja je stoljećima bila temelj za preživljavanje čovječanstva, a danas ima duboku kulturnu vrijednost. Njegova povijest seže tisućama godina unatrag. Naime, prvi dokazi pečenja kruha potječu iz staroegipatske civilizacije jer je pronađen čak i u piramidama. No, tek nakon širenja kulture pšenice, kruh postaje središnji dio prehrane širom svijeta.

Danas kruh simbolizira zajedništvo i prisutan je na stolovima diljem svijeta. Osim što je temelj prehrane u mnogim kulturama, ima dublje značenje u raznim religijama. Asocijacije na kruh često uključuju miris svježe pečenog kruha iz lokalne pekarnice, domaće sendviče ili pak eksperimentiranje s različitim vrstama brašna kuće. U nastavku pročitajte jednostavan recept za domaći kruh.

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 10 g soli
  • 7 g suhog kvasca
  • 300 ml tople vode

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol u zdjeli.
  2. Razmutite kvasac u toploj vodi i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta.
  3. Dodajte smjesu kvasca u brašno i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da odstoji sat vremena ili dok mu se volumen ne udvostruči.
  5. Premijesite tijesto i oblikujte ga prema željenom obliku kruha.
  6. Stavite ga u lim za pečenje i ostavite da odstoji još 30 minuta.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 do 30 minuta, ili dok kruh ne dobije zlatno smeđu boju.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije