Najjednostavniji recept za mekan, mirisan i ukusan domaći kruh
Kruh je namirnica koja je stoljećima bila temelj za preživljavanje čovječanstva, a danas ima duboku kulturnu vrijednost. Njegova povijest seže tisućama godina unatrag. Naime, prvi dokazi pečenja kruha potječu iz staroegipatske civilizacije jer je pronađen čak i u piramidama. No, tek nakon širenja kulture pšenice, kruh postaje središnji dio prehrane širom svijeta.
Danas kruh simbolizira zajedništvo i prisutan je na stolovima diljem svijeta. Osim što je temelj prehrane u mnogim kulturama, ima dublje značenje u raznim religijama. Asocijacije na kruh često uključuju miris svježe pečenog kruha iz lokalne pekarnice, domaće sendviče ili pak eksperimentiranje s različitim vrstama brašna kuće. U nastavku pročitajte jednostavan recept za domaći kruh.
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 10 g soli
- 7 g suhog kvasca
- 300 ml tople vode
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol u zdjeli.
- Razmutite kvasac u toploj vodi i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta.
- Dodajte smjesu kvasca u brašno i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da odstoji sat vremena ili dok mu se volumen ne udvostruči.
- Premijesite tijesto i oblikujte ga prema željenom obliku kruha.
- Stavite ga u lim za pečenje i ostavite da odstoji još 30 minuta.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 do 30 minuta, ili dok kruh ne dobije zlatno smeđu boju.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta
- Jednostavan recept za najukusniji gulaš - koji će vam uvijek dobro ispasti
- Jedini recept za sarmu koji će vam ikada trebati
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345