Prednosti vitamina C koje morate upoznati!

Prednosti vitamina C koje morate upoznati!

Prednosti vitamina C koje morate upoznati!
  • Objavljeno: Subota, 21.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin C igra važnu ulogu u održavanju zdravlja cjelokupnog sustava. Neophodan je za obavljanje svih tjelesnih funkcija jer stanice trebaju vitamin C kako bi funkcionirale normalno.

Vitamin C ima odlična antioksidacijska svojstva koja štite stanice od oštećenja. Nažalost, tijelo ne može samostalno proizvoditi ovaj vitamin pa ga je potrebno unositi putem prehrane.

Potiče mršavljenje

Tijekom umjerene tjelovježbe ćete potrošiti oko 30% više masti ako unosite adekvatnu količinu vitamina C, u usporedbi s onima koji ne unose dovoljnu razinu vitamina C. Istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Nutrition, je pokazalo da vitamin C regulira način na koji tijelo pohranjuje masno tkivo i osigurava da tijelo tijekom vježbanja troši isključivo masno tkivo. Kada tijelu nedostaje vitamina C, ono ne može pravilno trošiti masno tkivo i dolazi do povećanja rizika od nastanka pretilosti.

Smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između adekvatnog unosa vitamina C i smanjenja rizika od nastanka srčanih bolesti. Vitamin C pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Vitamin C pospješuje funkcioniranje krvnih stanica i značajno pospješuje cirkulaciju krvi.

Štiti kožu od oštećenja od sunca

Vitamin C može pomoći u smanjenju rizika od nastanka melanoma. Znanstvenici još uvijek ne znaju na koji način vitamin C štiti kožu od oštećenja, ali vjeruju da je za to zaslužno antioksidacijsko djelovanje vitamina C. Vitamin C od oštećenja štiti najbolje kada ga unosite putem prehrane i istovremeno nanosite na kožu, stoga potražite kreme za zaštitu koje u sebi sadrže vitamin C.

Ublažava upalu

Upalni proces je tjelesna reakcija na stres, zagađenje pa čak i na intenzivni trening. Upala uzrokuje povećanje razine slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u borbi protiv tih radikala i pomaže u zaštiti tijela protiv upale, ali i prevenciji. Prevencija upale je iznimno važna jer su istraživanja pokazala da upala u tijelu može povećati rizik od nastanka niza bolesti.

Ubrzava oporavak od gripe

Kada je u pitanju borba protiv gripe ili prehlade, stručnjaci svakako preporučuju da povećate unos vitamina C. Brojna istraživanja su pokazala da je vitamin C neophodan za pravilan rad imunološkog sustava, a jači i otporniji imunološki sustav znači brži oporavak od gripe ili prehlade. Jak imunološki sustav je neophodan za održavanje zdravlja organizma općenito.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedna od najznačajnijih prednosti vitamina C je njegova sposobnost da se bori protiv raka. Istraživanja su pokazala da vitamin C pospješuje djelotvornost kemoterapije, a naročito se učinkovitim pokazao za prevenciju i liječenje štitnjače. Druga istraživanja su pokazala da intravensko primanje vitamina C može pospješiti kvalitetu života osoba koje pate i liječe se od raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije