Voće i povrće s afrodizijačkim svojstvima

Voće i povrće s afrodizijačkim svojstvima

Voće i povrće s afrodizijačkim svojstvima
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za mnoge namirnice, a ponajviše za razne vrste voća i povrća, priča se da imaju afrodizijačko djelovanje. Nije uvijek lako razlučiti mitove od znanstvenih činjenica, ali ništa ne gubite ako pokušate testirati vjerodostojnost tih teorija, jer radi se o posve sigurnim, zdravim, ukusnim i lako dostupnim namirnicama.

U vrijeme kada hrana nije bilo toliko lako dostupna, posebno su na cijeni bile "egzotične" namirnice, poput voća i povrća iz udaljenih krajeva. Kasnije su znanstvenici za mnoge od tih vrsta hrane u pokusima dokazali da mogu pomoći u jačanju seksualnog nagona, najčešće zato što olakšavaju lučenje seksualnih hormona. Dakle, evo nekih od tih namirnica.

Priču o banani kao afrodizijaku sigurno je potaknuo njen specifičan falusoidni oblik. Međutim, znanost je pokazala da su bogate enzimom bromelainom, za koji se zna da pojačava libido kod muškaraca, a osim toga dobar su izvor vitamina B, neophodnog za proizvodnju seksualnih hormona.

Riječ avokado dolazi od aztečkog Ahuacuatl, što doslovce prevedeno znači "drvo testisa". Osim što izgledom možda podsjećaju na neke dijelove muškog tijela, sadrže visoke koncentracije folne kiseline koja pomaže metabolizmu i daje energiju, kao i vitamin B6, vrlo važan za proizvodnju hormona.

Smokve su kao seksualni stimulans također došle zbog izgleda, jer je ljude njihova unutrašnjost asocirala na ženske spolne organe. Međutim, bogate su aminokiselinama, za koje se vjeruje da pojačavaju libido i pomažu pri erekciji.

Jagode i maline u povijesti su bile poznate kao "voćne bradavice" - iako je bogato cinkom koji može ojačati seksualni nagon, nekakav značajan afrodizijački učinak tog voća znanost dosad nije dokazan, ali sigurno je da zbog svog izgleda, okusa, mirisa i teksture mogu biti zanimljiv dio seksualne predigre. Isto kao i svo drugo sočno ili egzotično voće, kao što su mango, breskva, višnja, ananas...

Vjerojatno već zbog svog pomalo falusoidnog oblika, šparoge se od davnina smatraju namirnicom koja pojačava želju za seksom. Čak postoje stari recepti koji preporučaju konzumiranje šparoga pripremljenih na pari tri dana zaredom za učinkovito jačanje seksualnog nagona, koji onda traje naredna tri dana.

Kada je riječ o povrću koje asocira na seks, vjerojatno nikome ne bi prvo pao na pamet celer, ali činjenice kažu da je riječ o fantastičnom izvoru androsterona, hormona koji može pomoći muškarcima da lakše uzbude svoju partnericu - nema mirisa, ali disanjem se ispušta i dokazano je da njegova prisutnost stimulativno djeluje na žene.

Reputacija češnjaka kao "seljačke Viagre" sasvim je opravdana, jer jedan njegov sastojak (alicin) izuzetno je učinkovit u pospješivanju krvotoka - što znači da poboljšava protok i dotok krvi i do posebno "vitalnih" mjesta. Osim toga, češnjak sadrži mnoge druge vrlo vrijedne hranjive sastojke. Dakako, važno je da ga konzumiraju oba partnera, inače će njegov miris vjerojatno djelovati odbojno.

Mrkve su se također od davnina koristile kao afrodizijačka hrana, posebno na Bliskom istoku. Nije teško pogoditi zašto. Puritanci su zbog primamljive boje i sočnosti rajčicu (koja je zapravo voće) nazivali "ljubavnom jabukom", a slična reputacija s više ili manje opravdanosti prati i masline, brokule, prokulice, artičoke, ljute feferone i čili papričice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije