Prehranom do zdravog srca
Zobena kaša
Započnite dan sa zdjelom zobi koja je puna omega 3 masnih kiselina, folne kiseline i kalija. Ova vlaknima bogata superhrana može smanjiti razinu LDL (ili lošeg) kolesterola i pomaže u održavanju čistih arterije.
Ako se odlučite da želite još više vlakana, zdjeli zobene kaše dodajte nasjeckanu bananu, a time i dodatna 4 grama vlakana.
Losos
Bogat omega 3 masnim kiselinama, losos može učinkovito smanjiti krvni tlak. Ciljajte na dvije porcije tjedno, a to može smanjiti rizik od smrti od srčanog udara i do jedne trećine.
Losos sadrži karotenoid astaksantin, vrlo snažan antioksidans. Ako možete odaberite divlji losos, jer onaj iz uzgajalište može sadržavati insekticide, pesticide i teške metale.
Niste ljubitelj lososa? I ostala masna riba kao što je skuša, tuna, haringa i srdela će biti dobra za srce.
Avokado
Dodajte malo avokada u sendvič ili salatu i osigurajte zdrave masti za zdravlje srca. Bogat monozasićenim mastima, avokado može pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola, dok u isto vrijeme podiže razinu HDL kolesterola.
Avokado omogućuje apsorpciju drugih karotenoida, osobito beta-karotena i likopena, koji su neophodni za zdravlje srca.
Maslinovo ulje
Bogato mononezasićenim mastima, maslinovo ulje smanjuje loš LDL kolesterol i smanjuje rizik od razvoja bolesti srca.
Rezultati studije provedene u sedam zemalja koja je u obzir uzela kardiovaskularne bolesti širom svijeta, pokazali su da većina ljudi na Kreti ima predispozicije za visoke razine kolesterola, ali relativno malo ih je umrlo od bolesti srca. Razlog leži u tome što je njihova prehrana bazirana na mastima koje potiču zdravlje srca, a nalaze se u maslinovom ulju . Potražite ekstra djevičansko maslinovo ulje jer se najmanje obrađuje.
Bobičasto voće
Borovnice, maline, jagode? Koje bobičasto voće vam je najdraže? Koje god odaberete, bobičasto voće smanjuju rizik od bolesti srca i raka. Kupine i borovnice su posebno dobre.
Špinat
Špinat može pomoći držati srce u top formi zahvaljujući luteinu, folnoj kiselini, kaliju i vlaknima.
No, povrće je općenito dobro za srce. Liječnici su pregledali više od 15.000 ljudi koji nisu imali bolesti srca u periodu od 12 godina. Oni koji su jeli najmanje dva i pol obroka povrća svaki dan smanjili su rizik od srčanih bolesti za oko 25%, u usporedbi s onima koji nisu jeli povrće. Svako dodatno posluživanje smanjuje rizik za dodatnih 17%.
Soja
Soja može smanjiti količinu kolesterola, a bogata je i bjelančevinama koje pomažu da srce bude zdravo.
Sojino mlijeko je odličan dodatak zobenim pahuljicama ili integralnim žitaricama. Ali pazite na količinu soli jer neke vrste obrađene soje mogu sadržavati dodatni natrij koji podiže krvni tlak.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345