Razumijevanje oznaka na hrani

Razumijevanje oznaka na hrani

Razumijevanje oznaka na hrani
  • Objavljeno: Subota, 09.01.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Obratite pažnju na ove oznake koje mogu biti ključ za zdraviju prehranu.
Bacite pogled na naljepnicu i vidjet ćete popis sastojaka. Glavni sastojci u hrani uvijek su na prvom mjestu. To znači da, ako prvih nekoliko sastojaka ima visoke masnoće, poput vrhnja, maslaca ili ulja, u pitanju je visoko masna hrana.

Većina oznaka na hrani također sadrži prehrambene analize. To će vam obično reći koliko kalorija ima u jednom dijelu i koliko kalorija se nalazi u 100 grama. Ako pokušavate izgubiti na težini, onda je posebno korisno znati koliko kalorija se nalazi u jednom dijelu hrane koju gledate.

Analiza će vam reći količinu masnoće, zasićenih masnoća, šećera i soli na 100 grama. Ove korisne smjernice će vam pomoći da odlučite da li ima puno masnoća ili šećera.

Male količine masti = manje od tri grama masti na 100 grama.
Visoke količine masnoća = više od 20 grama masti na 100 grama.
Male količine šećera = manje od pet grama šećera na 100 grama.
Visoke količine šećera = više od 15 grama šećera na 100 grama.

Zapamtite, ključ zdrave prehrane je u ravnoteži.

Ako kupujete gotovo jelo, provjerite oznake da biste vidjeli kalorije, masti, soli i šećer. Zdravije opcije obično imaju manje kalorija i masti od standardnih namirnica.

Ali zapamtite da čak i 'zdraviji' gotovi obroci vjerojatno imaju više masti i kalorija nego domaći ekvivalenti. Ako napravite obrok sami, možete uštedjeti i novac i kalorije.

Ako ste u potrazi za međuobrokom, pokušajte zamijeniti redovni obrok za zdraviji i s manje kalorija.

Većina čokoladica sadrži između 250 i 450 kalorija. Jabuka, s druge strane, je slatka, zasiti će vas i obično sadrži samo 50 kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije