Uštedite novac i hranite se zdravije: 5 praktičnih savjeta za planiranje obroka

Uštedite novac i hranite se zdravije: 5 praktičnih savjeta za planiranje obroka

Uštedite novac i hranite se zdravije: 5 praktičnih savjeta za planiranje obroka
  • Objavljeno: Srijeda, 03.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jeste li ikada nakon posla bili previše umorni i pod stresom da biste kuhali, iako znate da biste radije jeli kod kuće nego trošili novac na večeru vani? Ako je tako, postoji jedna vještina koja vam može pomoći u smanjenju pritiska i stresa vezanih uz prehranjivanje sebe i svoje obitelji, a to je planiranje obroka.

Planiranje obroka u biti je ideja planiranja, a ponekad čak i pripreme vaših obroka unaprijed. Osim što vas može spasiti od stresa oko planiranja jelovnika, može biti i sjajan način da postignete prehrambene ciljeve, uštedite novac na namirnicama i još mnogo toga.

Kako napraviti plan obroka za početnike

Postoji razlika između planiranja obroka "tu i tamo" i stvarnog uključivanja planiranja obroka u vašu rutinu. Dakle, ako ste spremni redovito planirati obroke, evo vodiča kako to učiniti korak po korak.

Smislite plan

Prije nego što počnete sastavljati svoj prvi plan obroka, razmislite o tome što želite dobiti od njega. Je li vam cilj imati više hranjivih namirnica na tanjuru ili samo želite potrošiti manje novca na namirnice? Kada imate neki cilj, planiranje obroka je puno lakše.

Zapišite koje namirnice imate kod kuće

Razmislite o korištenju sastojaka koje već imate kod kuće kao inspiraciji za recepte koje ćete pripremati. Smrznuti sastojci, ostaci i osnovne stvari koje imate kod kuće su samo neke od namirnica kod kojih možete početi ako vam je glavni cilj smanjiti troškove na hranu.

Izaberite nekoliko recepata

Nakon što znate za koliko dana želite planirati obroke i koje obroke uključujete u svoj plan, sljedeći je korak odabir recepata. Ako planirate samo za nekoliko dana ili nekoliko obroka, možete eksperimentirati s receptima. No za veće planove obroka nastojte da budu što jednostavniji.

Napravite popis namirnica

Dok planirate svoj popis za kupovinu, ne zaboravite označiti sastojke koje već imate kod kuće.

Kupujte, pripremajte i kuhajte

Nakon što ste kupili sve sastojke s popisa, sve što trebate učiniti je skuhati hranu i spremiti je za kasnije.

I eto ga, ovo je pet osnovnih koraka planiranja obroka. No što je s planiranjem u okviru budžeta ili za veliku obitelj? U nastavku ćemo podijeliti neke od tih savjeta.

Savjeti za planiranje obroka s ograničenim budžetom

Planiranje obroka je izvrstan način za uštedu jer pomaže u smanjenju troškova nabave namirnica i bacanja hrane. Ako vam je krajnji cilj smanjiti potrošnju na namirnice, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da više uštedite.

  • Odaberite tjedni budžet koji vam odgovara. Iako bi proračun od 50 USD tjedno mogao poslužiti za plan obroka za jednu osobu, vjerojatno nije dovoljan da prehranite tročlanu obitelj. Planiranje obroka puno je lakše ako imate proračun s kojim zapravo možete raditi.
  • Planirajte recepte u skladu s rasprodajama i sezonskim sastojcima. Još jedan sjajan način za izradu jeftinog plana obroka je uključivanje sastojaka koji su na akciji i sezonskih sastojaka.
  • Isprobajte recepte na biljnoj bazi. Ako jedete meso, vjerojatno već znate koliko su određene vrste i komadi mesa skupi. Kuhanje s biljnim izvorima proteina (poput tofua i graha) nekoliko puta tjedno može pomoći u smanjenju troškova hrane.

Savjeti za planiranje obroka za obitelj

Kada ste roditelj, planiranje obroka je još bolje ako za njegovu pripremu možete okupiti cijelu obitelj. Dakle, evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da planiranje obroka bude uzbudljivo za cijelu obitelj.

  • Isplanirajte tjedni ili mjesečni kalendar unaprijed i zamolite sve da podijele svoje omiljene ideje za recepte koje će dodati u plan.
  • Odaberite teme recepata, poput "pizza petka" ili "ponedjeljka za tjesteninu", kako bi vaše planiranje obroka svima pružilo nešto čemu će se veseliti.
  • Uključite cijelu obitelj u proces planiranja obroka tako što ćete zatražiti pomoć oko zadataka kao što su planiranje recepata, kupovina namirnica i kuhanje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije