Smanjite rizik od nastanka raka!

Smanjite rizik od nastanka raka!

Smanjite rizik od nastanka raka!
  • Objavljeno: Petak, 05.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako ste zabrinuti oko nastanka raka, nemojte samo sjediti i nadati se da se to neće dogoditi. Postoje načini pomoću kojih možete uvelike smanjiti rizik od nastanka raka.

Jedite organsku hranu

Nekoliko istraživanja je pokazalo kako osobe koje pretežno jedu organsku hranu, u svojem tijelu imaju manje spojeva za koje je dokazano da mogu biti kancerogeni. Organska hrana će također sadržavati pesticide, ali u znatno manjoj mjeri.

Jedite narančastu hranu

Hrana narančaste boje je odličan izvor karotenoida, grupe fitonutrijenata koje pronalazimo u mrkvama, batatu, marelicama, mangu, bundevi, papaji i breskvama. Vjerojatno ste čuli za beta karoten, lutein i likopen. To su posebni tipovi karotenoida, a jedno istraživanje je pokazalo da mogu smanjiti rizik od nastanka raka za čak 32%.

Jedite antikancerogenu hranu

To su borovnice, brokula, češnjak, zeleni čaj, šipak, rajčice i kurkuma. Postoje brojne namirnice s moćnim antikancerogenim svojstvima, a svima je zajedničko to da imaju antioksidacijsko djelovanje, što znači da smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, koji su jedan od vodećih uzročnika nastanka i širenja stanica raka.

Unosite vitamin D

Vitamin D je jako važan za pravilno funkcioniranje organizma. On pomaže u obrani od bolesti i raka. Umjereno izlaganje suncu je najbolji način da zadovoljite potrebu tijela za vitaminom D. No, to ponekad može biti nemoguće. Upravo zbog toga je neizbježno uzimanje suplementa vitamina D ili unos namirnica obogaćenih vitaminom D. Dnevno biste trebali unijeti oko 1000IJ (internacionalnih jedinica) vitamina D. Ako sumnjate u to da ne unosite adekvatnu količinu vitamina D, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Unosite magnezij

Manjak magnezija u tijelu je češći nego što mislite, bez obzira što magnezij nije teško unijeti putem uravnotežene i raznolike prehrane. Stručnjaci vjeruju kako oko 80% svjetske populacije ne unosi adekvatnu količinu magnezija. Magnezij pronalazimo u bademima, sjemenkama sezama, sjemenkama suncokreta, smokvama, limunima, jabukama, tamnom zelenom lisnatom povrću, celeru i smeđoj riži. Preporučena dnevna doza varira od 200 do 800mg.

Unosite sjemenke

Sjemenke bundeve mogu značajno pomoći u prevenciji raka prostate. Odaberite sjemenke koje su sirove i čuvane na hladnoj temperaturi jer tek tada imaju zadovoljavajuću količinu omega 3 masnih kiselina. Ostale vrste sjemenki koje također pružaju zaštitu od raka su chia sjemenke, sjemenke lana, sjemenke suncokreta i sjemenke konoplje.

Unosite cink

Veliki broj ljudi podcjenjuje važnost cinka u svrhu zaštite i poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma. Cink sudjeluje u više od 300 tjelesnih funkcija, uključujući i sposobnost tijela da se obrani od slobodnih radikala. Cink pronalazimo u brojnim namirnicama pa ga uistinu nije teško unositi. Neki od najboljih izvora su prokulice, sjemenke bundeve, brazilski oraščići, luk i tamno zeleno lisnato povrće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije