Dijeta i dijabetes

Dijeta i dijabetes

Dijeta i dijabetes
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Skidanje suvišnih kilograma može pomoći uravnotežiti razinu energije i u nekim slučajevima smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova. Do najbržih rezultata ćete doći ako pripazite na prehranu, stoga vam donosimo korisne savjete.

Pripremite se mentalno

Mršavljenje je dug proces. Možete se jako truditi, a rezultati mogu biti minimalni. Ako niste mentalno spremni za odricanja, onda nećete doći do željenih rezultata. Nemojte odustajati. Promatrajte i veličajte svaki napredak. Sjetite se kako radite nešto što je dugoročno dobro za vas i vaše zdravlje. Odluke koje donesete danas odredit će vašu budućnost.

Radite male korake

Za početak možete uvesti vježbanje od 15 minuta dnevno. Ili preskočite jedan međuobrok. Nemojte jesti kasno navečer. Ne morate odmah uvesti drastične promjene u svojim prehrambenim navikama. Do velikog cilja se dolazi polako.

Istražujte i pratite

Upoznajte se sa svakom namirnicom koju unosite. Saznajte koliko sadrži šećera, masti i kalorija. Tako ćete najbolje moći odrediti što je za vas dobro, a što nije. Ako niste sigurni u to što trebate izbjegavati, a u čemu možete uživati bez straha, posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom.

Ne preskačite doručak, ručak ni večeru

Kada preskočite samo jedan obrok, ostatak dana ćete jesti nepravilno i nezdravo. Kasnije ćete osjetiti kako se glad naglo povećala i vrlo vjerojatno ćete se prejesti. Preskakanje obroka je naročito opasno za dijabetičare jer otežano kontroliraju razinu šećera u krvi. Započnite dan s proteinima kako biste što dulje ostali siti.

Naučite kontrolirati svoje emocije

Veliki broj ljudi se prejeda dok su tjeskobni ili loše raspoloženi. Stres je nešto što ne možete izbjeći i može podignuti razinu šećera u krvi. Ako imate problema s kontroliranjem emocija, svakako na tome poradite. Vježbajte tehnike opuštanja ili potražite pomoć liječnika.

Svoj cilj nemojte držati tajnim

Podrška od okoline vam može pomoći. Tražite podršku od prijatelja, obitelji, kolega na poslu ili partnera. Recite im koji je vaš cilj, neka ga znaju. Možda ćete dobiti korisne savjete koji će vam pomoći da što prije dođete do svojeg cilja.

Ne zaboravite vježbati

Mijenjanje prehrambenih navika je odličan početak. No, tjelovježba je također važna. Za dijabetičare pogotovo. Radite aerobne vježbe svaki dan. To može biti hodanje, vožnja bicikla ili trčanje. Bilo što. Važno je da ste u pokretu. Također radite vježbe snage koje će vam pomoći povećati postotak mišića i osjetljivost tijela na inzulin.

Vodite dnevnik prehrane

Najvažnije je uvijek imati u vidu koliki je unos ugljikohidrata. Mozak koristi ugljikohidrate kao izvor energije i neophodni su za pravilno funkcioniranje tijela. Važno je pripaziti na veličinu porcija. Također, trebate paziti na rafinirane ugljikohidrate (bijeli kruh i tjestenina). Uvijek odaberite zdraviju varijantu, kao što je tjestenina od cjelovitih žitarica, smeđa riža, quinoa ili batat.

Neka vas neuspjeh ne obeshrabri

Svi ponekad dožive neuspjeh. Imaju loš dan, tjedan ili čak cijeli mjesec. Razlika između onih koji uspiju i oni koji ne uspiju, jest to koliko neuspjeh primaju k srcu. Prihvatite mogućnost da ćete sporo i dugo skidati suvišne kilograme. To nije loše, to je način  na koji vaše tijelo funkcionira.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije