Što trebamo znati o natriju?

Što trebamo znati o natriju?

Što trebamo znati o natriju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prednosti natrija za zdravlje

Natrij pronalazimo u gotovo svakoj namirnici, iako u nekim namirnicama u vrlo malim količinama. Kada se natrij dodaje hrani u obliku kuhinjske soli, onda ispunjava dnevne potrebe za unosom natrija. Zdravstvene prednosti natrija su:

Regulira razinu vode

Natrij je jedan od minerala koji pomaže u regulaciji razine tekućine u tijelu. Razina natrija i razina vode u tijelu su usko povezani. Natrij pronalazi prolaze pomoću kojih potiče ulazak vode u stanice i regulira razinu izvanstanične tekućine u tijelu.

Liječi sunčanicu

Sunčanica je posljedica neuspjeha tijela da regulira tjelesnu temperaturu tijekom kontinuiranog izlaganja vrlo visokim temperaturama. Ovo izlaganje uzrokuje neadekvatno održavanje tjelesne temperature i dolazi do gubitka vode i natrija iz tijela. Natrij nadomješta izgubljene elektrolite u tijelu i sprječava moždani udar. Razina natrija igra ključnu ulogu u povećanju izdržljivosti i boljoj regulaciji tjelesne temperature.

Potiče funkcije mozga

Mozak je vrlo osjetljiv na promjenu razine natrija u tijelu. Nedostatak natrija često uzrokuje zbunjenost i letargiju. Natrij pomaže u održavanju koncentracije i vrlo je važan element za razvoj mozga.

Sprječava grčeve u mišićima

Grčevi u mišićima su najčešći tijekom vrućih ljetnih mjeseci zbog neravnoteže elektrolita i dehidracije. Uz pravilnu hidrataciju tijela važno je unositi i pravilnu količinu natrija. Sportska pića koja uzimaju profesionalni sportaši trebaju regulirati razinu elektrolita i sadrže visoku količinu različitih minerala, uključujući i natrij.

Sprječava prijevremene znakove starenja

Kozmetičke industrije natrij često dodaju u proizvode za prevenciju prijevremenih znakova starenja. Smanjuje razinu slobodnih radikala koji su vodeći uzročnik starenja kože. Adekvatan unos natrija može pomoći održati kožu mladenačkom i zdravom.

Uklanja višak ugljikovog dioksida

Natrij igra važnu ulogu u smanjenju suvišnog ugljikovog dioksida koji se nakuplja u tijelu i može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Regulira apsorpciju glukoze

Natrij pomaže u regulaciji apsorpcije glukoze, što rezultira boljom staničnom upotrebom glukoze. Na taj način natrij sudjeluje u prevenciji naglih promjena u razini glukoze, što je izuzetno važno za dijabetičare.

Održava zdravlje srca

Natrij može pomoći u održavanju normalne kontrakcije srca. Igra važnu ulogu u održavanju adekvatne razine krvnog tlaka u ljudskom tijelu, a prekomjerno povećanje unosa natrija može dramatično povećati razinu krvnog tlaka i uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije