Banana kao riznica zdravlja

Banana kao riznica zdravlja

Banana kao riznica zdravlja
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Banana je pristupačna, dostupna tijekom cijele godine i velikom broju ljudi omiljeno voće. Postoji čak 300 vrsta banana, od kojih se tek 20 uzgaja za prodaju.

Ima žutu koru, svijetlo žuto meso, slatkog je okusa, mekana i kremasta. Iako je biljka izuzetno visoka, ne spada u porodicu stabala.

Nutritivna vrijednost

Banane sadrže visoku razinu kalija, minerala koji je neophodan za pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i kolesterola. To je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj mjeri sadrži tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.

U usporedbi s jabukom, ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.

Isprobajte smoothie od banane, kakaa i zobenih pahuljica!

Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i nevjerojatan plod.

Srčani udar

Banane sprječavaju niz raznih bolesti. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%.

Anemija

Banana je odličan izvor željeza koji je ključan za pravilnu proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji su ključni za formiranje crvenih krvnih stanica.

Krvni tlak

Nedavno istraživanje je pokazalo da 2 banane dnevno mogu značajno smanjiti razinu krvnog tlaka. Ovo je svakako jeftiniji i ukusniji način kontroliranja razine krvnog tlaka.

Mozak

Znanstvenici su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veću razinu koncentracije. Kalij iz banane potiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

Provjerite kako banane i cimet poboljšavaju kvalitetu sna!

Proljev

Banana će vratiti funkcije probavnog sustava u ravnotežu, upiti veliku količinu vode, olakšati proljev i regulirati rad crijeva.

Energija

Ugljikohidrati iz banane će brzo podignuti razinu energije. Velik broj profesionalnih sportaša u pauzama jede bananu jer je lako probavljiva i brzo podiže razinu energije.

Žgaravica

Banane neutraliziraju želučanu kiselinu. Ako patite od žgaravice, pojedite jednu bananu kako biste ublažili taj neugodan osjećaj.

Jutarnje mučnine

Trudnice pojačano trebaju paziti na prehranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšat će tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podignuti razinu šećera u krvi, što vam treba kada osjećate jutarnje mučnine.

Grčevi u mišićima

Manjak kalija može uzrokovati grčeve u mišićima, naročito ako radite vježbe visokog intenziteta. Ako svakodnevno vježbajte, svakodnevno pojedite bananu zbog povećanja energije i smanjenja rizika od nastanka grčeva u mišićima.

Isprobajte sok od banane koji sagorijeva mast na trbuhu!

Čir na želucu

Banana će neutralizirati želučanu kiselinu, stvoriti zaštitni sloj na želucu, zbog čega će bol i nelagoda uzrokovana čirom biti smanjena.

Stres

Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava, ubrzavaju se i otkucaji srca, a smanjuje se razina kalija. Banana će vratiti razinu kalija u ravnotežu i regulirati otkucaje srca.

Savjeti za konzumaciju

Jedite banane kada su zrele. Tada imaju najmanju razinu ugljikohidrata. Probavnom sustavu treba više vremena da razgradi bananu koja nije zrela.

Banane možete dodavati u smoothie. Stavite ih u blender i pomiješajte s drugim voćem ili sokovima kako biste dobili bogat, kremast i ukusan smoothie.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije