Što trebate jesti da spriječite gripu i prehladu
Može li prehrana zaista smanjiti rizik od hvatanja prehlade ili gripe? Može! Dok ljudi vjeruju da je često pranje ruku prva linija obrane protiv mikroba, možete uvelike poboljšati sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija tako što ćete odabrati pravu hranu.
Iako je vrlo važno jesti zdravu hranu tijekom cijele godine, to postaje presudno u sezoni gripe i prehlade. Hrana bogata antioksidantima poput vitamina A, C i E čini upravo to. Dodajte ove namirnice u svakodnevnu prehranu za zaštitu imunološkog sustava i smanjiti šanse od bolesti. Ovdje su neke specifične namirnice koje su vrijedne pažnje.
Slatki krumpir
Sadrži puno antioksidanta beta-karotena, poznatih karotenoida, što stvara vitamin A u tijelu koji potiče imunološki sustav smanjenjem količine slobodnih radikala i pomaže eliminirati uzrok bolesti. Ostale namirnice bogate beta-karotenom su i mrkva, bundeva i špinat.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, poput badema ili oraha, osiguravaju vitamin E, selen i ostale hranjive tvari koje pomažu u jačanju imunološkog sustava i zaštiti od prehlade i gripe. Vitamin E pomaže jačanju imunološkog sustava povećanjem aktivnosti T-limfocita (bijele krvne stanice koje štite od virusnih, gljivičnih i ostalih infekcija). Selen je mineral u tragovima sa vrlo snažnim antioksidativnim svojstvima koji također radi na održavanju jakog imunološkog sustava. Niske razine selena povezane su s povećanim rizikom od razvoja težih oblika gripe.
Češnjak
Češnjak sadrži sumporni spoj poznat kao alicin, što mu daje karakterističan miris i svojstva za jačanje imunološkog sustava. Osim toga, češnjak nudi nekoliko antioksidanta koji se bore protiv osvajača. Da biste dobili najviše iz njega, dodajte ga jelima i juhama.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi kao što su sir i jogurt sadrže linolnu kiselinu, prirodnu komponentu mliječnih masti koja povećava imunološki odgovor u ljudi. Pokušajte uključiti probiotičke mliječne proizvode u prehranu jer oni sadrže zdrave bakterije koje nisu samo dobri za probavu jer istraživači misle da one mogu stimulirati proizvodnju tvari za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv bolesti. Neke studije čak su pokazale da šalica nemasnog jogurta dnevno može smanjiti osjetljivost na prehladu za 25 posto.
Đumbir
Đumbir potiče organizam da proizvodi dermicidin, tvar koja pomaže u borbi protiv infekcija. Dermicidin pruža zaštitu protiv napada mikroorganizama, uključujući bakterije, kao što su E. coli i stafilokok. Također, đumbir je vrlo učinkovit u uklanjanju sluzi iz grla i pluća. Možete dodati mljeveni đumbir u salate ili popiti čaj.
Naranče
Uz visok sadržaj vitamina C i snažna antioksidativna svojstva, naranče djeluju fantastično kada je u pitanju borba protiv virusa prehlade. Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže u održavanju jakog imunološkog sustava. Ostale namirnice bogate vitaminom C uključuju špinat, rajčicu, jagode, grejp i kivi.
Kurkuma
Kurkuma je snažan začin koji se koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini od davnina. Sadrži kurkumin, polifenol sa snažnim sposobnostima za borbu protiv gripe i prehlade. Najbolji način je dodati ga u mlako mlijeko i popiti prije spavanja.
Med
Med je u osnovi smola s antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima koja pomaže u borbi protiv bolesti i održava dobro zdravlje. Med je također dobar kod iskašljavanja. Možete piti toplu vodu s medom ili pojesti žlicu meda za ublažavanje upale grla i prehlade.
Laneno ulje
Laneno ulje je bogato zdravim omega 3 masnim kiselinama. Omega 3 masne kiseline pojačavaju proizvodnju fagocita, bijelih krvnih stanica koje štite tijelo od štetnih stranih čestica, bakterija i mrtvih stanica. Ostali dobri izvori omega 3 masnih kiselina su orasi, losos, tuna i skuša.
Kamenice
Kamenice su uglavnom povezane sa seksom. Ali, one sadrže više cinka od bilo koje druge hrane koji je idealan za imunološki sustav. Poslužite ih kuhane ili na salatu kako bi dobili fantastičan okus. Ostale namirnice bogate cinkom uključuju cremini gljive i sjemenke bundeve.
Gljive
Gljive, posebice shiitake gljive, sadrži aktivni spoj nazvan lentinan koji ima sposobnost osnažiti imunološki sustav i jača njegovu sposobnosti za borbu protiv infekcija i bolesti. U pokusima na životinjama pokazalo se da gljive imaju antivirusne, antibakterijske i antitumorske učinke.
Ljute papričice
Sadrže aktivnu supstancu pod nazivom kapsaicin koja stimulira imunološki sustav. One su također bogate vitaminom C i karotenom.
Origano
Origano ima antimikrobna svojstva i odličan je za podizanje imuniteta, štiti od prehlade, gripe i groznice. Čest je dodatak pizzama i tjesteninama. Možete ga dodati i u druga jela.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345