Zašto volimo bundevu?

Zašto volimo bundevu?

Zašto volimo bundevu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Započinje sezona bundeva. Bundeva je jedna od najzdravijih namirnica koja se može i treba naći na vašem jelovniku. Ukusna je i pristupačna.

Bundeva sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i C, riboflavina, kalija, bakra i mangana.

Brzo će vas zasititi

30 grama sjemenki bundeve sadrži oko 1.7 grama vlakana. Pire od bundeve sadrži samo 50 kalorija po jednoj šalici, a čak 3 grama vlakana.

Vlakna će vam pomoći da se dulje osjećate sitima i vaš će apetit držati pod kontrolom. Na taj način ćete tijekom cijelog dana osjećati manju žudnju za grickalicama, naročito ugljikohidratima.

Pospješuje zdravlje očiju

Jedna šalica bundeve sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina A koji je zaslužan za dobar vid. Istraživanja su pokazala da bundeva može smanjiti rizik od nastanka različitih bolesti očiju, uključujući makularnu degeneraciju koja može voditi prema sljepoći.

Nekoliko istraživanja pokazuje da vitamin A može pomoći kod boljeg zdravlja kože, zubi, kostiju, i kod prevencije raka kože i osteoporoze.

Regulira krvni tlak

Ulje od sjemenki bundeve je bogato spojevima koji pomažu u prevenciji hipertenzije. Hipertenzija je vodeći faktor rizika za nastanak srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju ulje od sjemenki bundeve u razdoblju od 12 tjedana, imaju niži sistolički i dijastolički tlak.

Pospješuje kvalitetnu sna

Sjemenke bundeve sadrže triptofan, aminokiselinu koja pospješuje kvalitetu sna. Triptofan pospješuje proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji čini da se osjećate dobro, smanjuje razinu stresa i pomaže tijelu i umu da se opusti.

Osim što će sjemenke bundeve pospješiti san, povećana razina serotonina će popraviti raspoloženje i smanjiti rizik od nastanka depresije.

Pospješuje zdravlje srca

Bundeva obiluje vlaknima koji pospješuju zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da prehrana bogata vlaknima može rizik od nastanka koronarne bolesti srca smanjiti za čak 40%.

Bundeva će pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu, koja povećava rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara. Jedno istraživanje, provedeno na laboratorijskim štakorima, je pokazalo da bundeva može smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije