Kako i zašto koristiti jabučni ocat?

Kako i zašto koristiti jabučni ocat?

Kako i zašto koristiti jabučni ocat?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.10.2014.
  • Broj pregleda: 10.177
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuke. Kao i sok od jabuke, jabučni ocat sadrži pektin, vitamine B1, B2, B6, biotin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin C. Sadrži male količine natrija, fosfora, kalija, kalcija, željeza i magnezija. Jabučni ocat sadrži značajne količine octene i limunske kiseline.

Jabučni ocat se koristi sam ili s medom, za slabe kosti (osteoporoza), gubitak tjelesne težine, grčeve i bolove u nogama, upale grla, probleme sa sinusima, visok krvni tlak, artritis, detoksikaciju, bolju koncentraciju, usporenje procesa starenja, regulaciju kolesterola i borbu protiv infekcija.

Neki ljudi jabučni ocat koriste za akne, kao tonik za kožu, opekline, crvenilo, ubode insekata i prevenciju peruti. U kulinarstvu se koristi kao začin.

Kako djeluje?

Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuka. Sadrži octenu kiselinu i hranjive tvari kao što su vitamini B skupine i vitamin C. Jabučni ocat može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa. Jabučni ocat se često koristi za produljenje roka trajanja nekih svježih namirnica.

Moguća učinkovitost

  • dijabetes - neka preliminarna istraživanja su pokazala da konzumiranje octa može smanjiti razinu šećera u krvi nakon obroka
  • usporena probava (gastropareza)
  • gubitak težine
  • grčevi i bolovi u nogama
  • upala grla
  • problemi sa sinusima
  • visoki krvni tlak
  • artritis
  • infekcija
  • slabe kosti (osteoporoza)
  • snižavanje kolesterola
  • poboljšanje cirkulacije
  • akne
  • opekline od sunca
  • crvenilo
  • ugrizi insekata
  • perut
  • vaginalne infekcije (vaginitis)

Nuspojave

U nekim slučajevima, prekomjerna konzumacija jabučnog octa može izazvati neke nuspojave. Najčešće uzrokuje nisku razinu kalija u tijelu, ali u slučajevima kada osoba uzima oko 250ml jabučnog octa dnevno. Postoje slučajevi gdje prekomjerna dugoročna konzumacija jabučnog octa može uzrokovati poteškoće s gutanjem.

Trudnoća i dojenje

Nema dovoljno dokaza koji bi uputili da je konzumacija jabučnog octa tijekom trudnoće i dojenja sigurna za dijete.

Dijabetes

Jabučni ocat može previše sniziti razinu šećera kod osoba koje pate od dijabetesa, zbog čega se razina šećera u krvi treba pomnije pratiti.

Interakcija

Prekomjerna konzumacija jabučnog octa može smanjiti razinu kalija u tijelu. Niska razina kalija može intenzivirati nuspojave uzimanja digoksina.

Inzulin može smanjiti razinu kalija u tijelu, jednako kao i visoka količina jabučnog octa. Uzimanje jabučnog octa zajedno s inzulinom može uzrokovati prenisku razinu kalija. Izbjegavajte uzimanje visoke količine jabučnog octa ako uzimate inzulin.

Visoka količina jabučnog octa može smanjiti razinu kalija u tijelu, jednako kao i diuretici. Nemojte uzimati jabučni ocat u visokim količinama ako uzimate diuretike.

Doziranje

Odgovarajuća doza jabučnog octa ovisi o nekoliko čimbenika kao što su dob, zdravlje i druga stanja. U ovom trenutku nema dovoljno znanstveno dokazanih informacija kako bismo mogli odrediti odgovarajući raspon doze jabučnog octa. Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvijek bezopasni i da je doziranje važno. Slijedite upute na etiketi proizvoda i posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije korištenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije