3 prednosti prokulica

3 prednosti prokulica

3 prednosti prokulica
  • Objavljeno: Subota, 17.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prokulice su dobar izvor proteina, a samo jedna porcija prokulica će zadovoljiti vašu dnevnu potrebu za vitaminom C i K. Što su prokulice svježije, to će biti ukusnije i zdravije. Kod pripreme prokulica je najvažnije da ih termički previše ne obrađujete jer na taj način smanjujete njihovu nutritivnu vrijednost. Prednosti prokulica za zdravlje su mnogobrojne, a mi vam donosimo one najznačajnije.

Bolja kontrola dijabetesa

Sve vrste zelenog lisnatog povrća, uključujući i prokulice, su odličan izvor antioksidanata. Prokulice mogu pomoći u prevenciji oksidacijskog oštećenja, a istraživanja su pokazala da mogu smanjiti rizik od nastanka inzulinske rezistencije.

Štite zdravlje očiju

Prokulice su odličan izvor vitamina C koji sudjeluje u prevenciji bolesti očiju. Prokulice sadrže i antioksidant zeaksantin koji štiti oči od štetnog UV zračenja.

Više o važnosti vitamina C pročitajte u članku prednosti vitamina C koje morate upoznati!

Pomažu u očuvanju mladolikosti

Vitamin C, kojega u prokulicama pronalazimo u visokom udjelu, sudjeluje u prevenciji prijevremenog nastanka znakova starenja. Jedna šalica prokulica sadrži oko 75 miligrama vitamina C, što je više od 100% od preporučene dnevne doze.

Kako možete povećati unos prokulica?

Prokulice su gorkastog okusa, zbog čega ih veliki broj ljudi ne voli. Taj gorkast okus možete ublažiti odgovarajućom pripremom prokulica. Prokulice se odlično slažu uz maslinovo ulje, češnjak, med, orašaste plodove i sušeno voće.

Predlažemo da isprobate recept za prokulice s medom, limunom i lukom. Med će ublažiti gorčinu, a limun dati osvježavajući okus.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti