Crno vino pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2

Crno vino pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2

Crno vino pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2
  • Objavljeno: Petak, 16.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema rezultatima novog istraživanja, dijabetičari bi trebali početi redovito konzumirati crno vino. Naime, crno vino može pomoći u prevenciji naglih promjena razine šećera u krvi.

Znanstvenici iz Izraela su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 244 osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Sudionike su podijelili u tri skupine. Jedna skupina je nakon obroka popila 150ml mineralne vode, druga skupina 150ml bijelog vina, a treća skupina 150ml crnog vina. Svi sudionici su pratili mediteranski tip prehrane.

Rezultati našeg istraživanja upućuju da umjerena konzumacija crnog vina može poboljšati kvalitetu života dijabetičara, izjavio je voditelj istraživanja prof. Iris Shai.

Nakon 2 godine su znanstvenici proučavali cjelokupno zdravstveno stanje svih sudionika. Mjerili su razinu kolesterola i šećera u krvi. Rezultati istraživanja su pokazali da se sudionicima, koji su pili crno vino, razina lošeg (LDL) kolesterola dramatično smanjila, a istovremeno povećala razina dobrog (HDL) kolesterola.

Što se tiče razine šećera u krvi, sudionici koji su pili crno vino, su osjećali manju potrebu za uzimanjem terapije. Razina triglicerida se smanjila kod svih sudionika, osim kod onih koji su pili mineralnu vodu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine, iznova potvrđuju da je umjerena konzumacija crnog vina dobra za zdravlje. No, znanstvenici ističu svim osobama, uključujući i one koje pate od dijabetesa tipa 2, da se prije početka svakodnevnog konzumiranja crnog vina posavjetuju s liječnikom.

Saznajte zašto je dobro popiti čašu crnog vina!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti