Depresija ugrožava zdravlje srca?

Depresija ugrožava zdravlje srca?

Depresija ugrožava zdravlje srca?
  • Objavljeno: Subota, 01.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liječnici bi svakako trebali depresiju početi promatrati kao faktor rizika za nastanak srčanih bolesti, otkriva nam novo istraživanje, objavljeno u časopisu Circulation.

Američki znanstvenici su proučavali rezultate stotine istraživanja kako bi pronašli poveznicu između depresije i kardiovaskularnog zdravlja.

Rezultati promatranja su pokazali da osoba, koja pati od depresije, ima povećan rizik od nastanka srčanog udara i smrti uzrokovane srčanim bolestima.

"Depresija je povezana s nastankom poremećaja u radu srca, kronične upale i oslabljenog imuniteta", izjavio je prof. Robert M. Carney.

Isprobajte najbolje vježbe za ublažavanje anksioznosti i depresije!

Depresija na brojne načine može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti, a znanstvenici su ustanovili da značajno povećava rizik od nastanka akutnog koronarnog sindroma.

Akutni koronarni sindrom označava stanje u kojemu je smanjen dotok krvi do srca, čime se smanjuje i dotok kisika.

Osobe, koje pate od depresije dokazano češće puše, teže se odriču od cigareta, manje se fizički kreću i ne vode računa o prehrambenim navikama. Kada se svi faktori uzmu u obzir, depresija je pravi neprijatelj srcu.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti