Je li kalorija samo kalorija?

Je li kalorija samo kalorija?

Je li kalorija samo kalorija?
  • Objavljeno: Petak, 21.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da vrsta kalorija koje unosite može utjecati na brzinu rada vašeg metabolizma. Ispada da je važan termički utjecaj hrane na tijelo, odnosno koliko energije tijelo troši kako bi razgradilo i procesuiralo ono što jedete.

Namirnice, bogate proteinima, troše puno više kalorija od ugljikohidrata i masti. Prethodna istraživanja su pokazala da, kada jedete proteine, potrošite čak oko 35% kalorija više putem same razgradnje proteina, u odnosu na masti ili ugljikohidrate.

Saznajte kako potrošiti 60% više kalorija tijekom vježbanja!

U ovom istraživanju je 25 muškaraca i žena podijeljeno u 3 grupe. Jedna grupa je trebala jesti prehranu s visokim udjelom proteina, druga grupa s normalnim udjelom proteina, a treća grupa s niskim udjelom proteina.

Njihova prehrana je bila osmišljena tako da u prosjeku unose oko 1000 kalorija dnevno. Nakon 8 tjedana, svi sudionici su dobili na tjelesnoj težini, ali ne i isti tip težine.

Osobe, koje su unosile malo proteina, su čak 95% unesenih kalorija pohranile kao masti. Osobe, koje su unosile normalnu i visoku količinu proteina, su čak 50% manje unesenih kalorija pohranile kao masti.

Saznajte kako sagorjeti više kalorija!

Također, osobe, koje su unosile normalnu i visoku količinu proteina, su imale povećanu potrošnju kalorija tijekom mirovanja, što znači da je njihov metabolizam bio brži. Oni su dnevno trošili oko 160 kalorija više, u odnosu na osobe, koje su unosile malo proteina.

No, naravno, prejedanje je i dalje prejedanje, što god da jedete. Dok god ne unosite više kalorija od količine koja je vašem tijelu potrebna, nećete dobiti na tjelesnoj težini.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti