Kako bolje organizirati hladnjak?

Kako bolje organizirati hladnjak?

Kako bolje organizirati hladnjak?
  • Objavljeno: Petak, 04.09.2020.
  • Broj pregleda: 365
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Koliko puta vam se dogodilo da ne znate gdje ste nešto ostavili u hladnjaku? Koliko puta ste zaboravili na pojedinu namirnicu? I koliko često ste se naživcirali jer nemate dovoljno mjesta u hladnjaku? Pravilna organizacija namirnica u hladnjaku se ponekad čini kao znanstvena fantastika, no uz sljedeće savjete ćete uspješno organizirati svaku pojedinu namirnicu.

Hladnjak nemojte pretrpati

Prepun hladnjak nije samo nepraktičan nego ujedno troši i više energije. Stoga kupujte točno onoliko što vam je uistinu potrebno i što znate da ćete koristiti.

Izbjegavajte mirise

Voće i povrće koje se ne čuva u ladicama skuplja miris drugih namirnica, a to nije nimalo ukusno. Zbog toga voće i povrće obavezno držite u donjim ladicama.

Dobro pakirajte hranu

Veliku pažnju obratite na otvorene namirnice koje prije nego što odložite u hladnjak trebate dobro zapakirati. Tako ćete produljiti vijek trajanja namirnica. Rasporedite ih u kutije, tako ćete stvoriti više mjesta u hladnjaku.

Jela ostavite da se ohlade

Nikad nemojte još topla jela stavljati u hladnjak. Pričekajte da se ohlade. Naime, ne samo da će vaš hladnjak raditi sto na sat nego postoji i mogućnost da se osjetljivije namirnice pokvare.

Redovito čistite hladnjak

Nemojte zaboraviti da hladnjak trebate redovito odmrzavati jer će tako duže trajati. U protivnom riskirate da sustav rashlađivanja bude prekriven ledom što negativno utječe na rad hladnjaka.

Kako rasporediti namirnice u hladnjaku?

Hladnjak je podijeljen na više dijelova, a u svakom dijelu vlada druga temperatura. Stoga je važno pravilno rasporediti namirnice. Gornji dijelovi su najtopliji. Tu možete držati gotova, tj. pripremljena jela za koja znate da ćete ih konzumirati kroz dva do tri dana. Na tom dijelu možete također držati i otvorene konzerve, maslac, marmeladu i svježi sir.

Središnji dio hladnjaka idealan je za skladištenje mliječnih proizvoda, poput mlijeka, jogurta, vrhnja. U ovom dijelu također možete držati neotvorene namirnice.

Kako je donji dio najhladniji, tu čuvajte ribu i meso. Pripazite da sirove namirnice ne dolaze u dodir s drugim namirnicama.

U ladicama čuvajte voće i povrće.

U vratima hladnjaka čuvajte sokove i umake. Tu možete skladištiti i jaja ako ćete ih brzo iskoristiti.

Vezani članci:

Najčitanije zanimljivosti