Ne znate kako najbolje organizirati hladnjak? Isprobajte ove savjete!

Ne znate kako najbolje organizirati hladnjak? Isprobajte ove savjete!

Ne znate kako najbolje organizirati hladnjak? Isprobajte ove savjete!
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Koliko puta vam se dogodilo da ne znate gdje ste nešto ostavili u hladnjaku? Koliko puta ste zaboravili na pojedinu namirnicu i na kraju ste ju morali baciti jer se pokvarila? Koliko često se živcirate jer nemate dovoljno mjesta u hladnjaku?

Pravilna organizacija namirnica u hladnjaku se ponekad čini kao znanstvena fantastika, no uz sljedeće savjete će vaš frižider izgledati uredno i organizirano!

1. Nemojte pretrpavati hladnjak

Prepun hladnjak nije samo nepregledan, nego ujedno troši i više energije. Stoga kupujte točno onoliko što vam je uistinu potrebno i što znate da ćete koristiti.

2. Voće i povrće držite u ladici

Voće i povrće koje se ne čuva u ladicama skuplja miris drugih namirnica, a to nije nimalo ukusno. Zbog toga voće i povrće obavezno držite u donjim ladicama.

3. Zamotajte hranu

Veliku pažnju obratite na otvorene namirnice, koje prije nego što odložite u hladnjak trebate dobro zapakirati. Namirnice kao što su narezana šunka i sir rasporedite u kutije, čime ćete dulje održati njihovu svježinu, a hladnjak će izgledati urednije.

4. Topla jela ne smiju ići u hladnjak

Nikad nemojte hranu koja je još uvijek topla stavljati u hladnjak, već pričekajte da se ohlade na sobnoj temperaturi. Ne samo da će vaš hladnjak raditi sto na sat, ako u njega stavite toplu hranu, već postoji i mogućnost da se osjetljivije namirnice pokvare.

5. Redovito čistite hladnjak

Nemojte zaboraviti da hladnjak trebate redovito odmrzavati jer će tako duže trajati. U protivnom riskirate da sustav rashlađivanja bude prekriven ledom što negativno utječe na rad hladnjaka.

Kako rasporediti namirnice u hladnjaku?

Hladnjak je podijeljen na više dijelova, a u svakom dijelu vlada druga temperatura. Stoga je važno pravilno rasporediti namirnice. Gornji dijelovi su najtopliji. Tu možete držati gotova, tj. pripremljena jela za koja znate da ćete ih konzumirati kroz dva do tri dana. Na tom dijelu možete također držati i otvorene konzerve, maslac, marmeladu i svježi sir.

Središnji dio hladnjaka idealan je za skladištenje mliječnih proizvoda, poput mlijeka, jogurta, vrhnja. U ovom dijelu također možete držati neotvorene namirnice.

Kako je donji dio najhladniji, tu čuvajte ribu i meso. Pripazite da sirove namirnice ne dolaze u dodir s drugim namirnicama.

U ladicama čuvajte voće i povrće.

U vratima hladnjaka čuvajte sokove i umake. Sirova jaja nemojte držati u vratima hladnjaka jer će se, zbog čestih promjena temperature, brže pokvariti. Kutiju s jajima radije pohranite u stražnji dio hladnjaka.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti