Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koliko je štetno piti sokove?

Koliko je štetno piti sokove?

Koliko je štetno piti sokove?
  • Objavljeno: Utorak, 23.12.2014.
  • Broj pregleda: 1.027
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije nepoznato da je konzumacija sokova povezana s pretilosti, ali novo istraživanje znanstvenika iz Švedske, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, otkriva da svakodnevna konzumacija sokova može povećati rizik od nastanka raka prostate za 40%.

U istraživanju, koje je trajalo 15 godina, je sudjelovalo više od 8000 muškaraca u dobi od 45 do 73 godine. Znanstvenici su pratili njihove cjelokupne prehrambene navike, uključujući i učestalost konzumacije sokova.

Provjerite kako sokovi ugrožavaju zdravlje srca!

Prethodna istraživanja su pokazala da učestala konzumacija sokova može povećati rizik od nastanka raka jednjaka i gušterače, kao i bolesti poput dijabetesa, osteoporoze i bolesti srca.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da muškarci, koji svakodnevno piju sokove, imaju za gotovo 40% veći rizik od nastanka raka prostate, neovisno o drugim životnim navikama.

Sokovi nemaju gotovo nikakvu nutritivnu prednost, a sadrži niz štetnih spojeva. Prirodni sokovi su prihvatljivi, ali također u umjerenim količinama. Jedno istraživanje je pokazalo da gazirani sokovi smanjuju sposobnost tijela da apsorbira kalcij, što je dodatan razlog zbog kojeg biste trebali sokove konzumirati što rjeđe, a najbolje nikako.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti