Meso s roštilja uzrokuje Alzheimerovu bolest i dijabetes?

Meso s roštilja uzrokuje Alzheimerovu bolest i dijabetes?

Meso s roštilja uzrokuje Alzheimerovu bolest i dijabetes?
  • Objavljeno: Utorak, 04.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriva da konzumacija mesa, pripremljenog na visokoj temperaturi, može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Znanstvenici ističu da meso, obrađeno na visokoj temperaturi, sadrži visoku razinu AGE - a (advanced glycation endproducts) koji mogu naštetiti zdravlju.

AGE je sastavni dio tijela i u njemu je prisutan u manjim količinama. Ovim istraživanjem su znanstvenici ustanovili da se konzumacijom mesa obrađenog na visokoj temperaturi povećava razina AGE - a.

Saznajte što trebate jesti za prevenciju Alzheimerove bolesti!

Znanstvenici su istraživanje proveli na laboratorijskim miševima. Oni su mjerili razina AGE - a miševima koji su bili podijeljeni u nekoliko skupina. Jedna od njih je jela veliku količinu mesa obrađenog na visokoj temperaturu.

Miševi, s visokom razinom AGE - a, su imali smanjene kognitivne i motoričke sposobnosti. Također su imali povećanu razinu aminokiselina koje su povezane s nastankom Alzheimerove bolesti i plaka na području mozga.

Znanstvenici ističu da rezultati istraživanja upućuju da nije važno samo hrana koju jedete, već i kako ju pripremate.

Također ističu da je potrebno provjeriti kako će isti faktori djelovati na čovjekovo zdravlje jer ne mogu donijeti konkretne zaključke, s obzirom da je istraživanje provedeno na laboratorijskim miševima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti