Namirnice koje brišu konstantni osjećaj umora

Namirnice koje brišu konstantni osjećaj umora

Namirnice koje brišu konstantni osjećaj umora
  • Objavljeno: Subota, 09.08.2008.
  • Broj pregleda: 2.113
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedostatak energije jedan je od najčešćih problema osoba koji muči sve one koji žive brzim tempom. Svi koji se bore s usklađivanjem svih dnevnih obaveza od posla, obitelji, prijatelja, često osjećaju konstantni umor jer i troše ogromne količine energije.

Najbolja strategija za pobjedu umora jest podijeliti količinu hrane koju dnevno konzumiramo na čim više manjih obroka. Ipak, uvrstimo li određene namirnice u uobičajeni meni, lakše ćemo svladati umor i brže se od njega oporavljati.

Vitamini B - više energije, manje stresa

Na prvom je mjestu takvih namirnica zobena kaša. Ona ne sadrži previše glukoze, a bogata je vlaknima. To znači da tijelu neće pružiti 'energetsku bombu' koja će sagorjeti za sat-dva, nego će tijelo sporije, ali duže opskrbljivati energijom. Zobena kaša također sadrži i vitamine B koji povećavaju razinu energije, ali i smanjuju stres. Radi se o obitelji vitamina koja pomaže tijelu pri pretvaranju ugljikohidrata u energiju.

Kava je omiljeni energetski napitak ljudi diljem svijeta. Kofein iz kave blokira djelovanje kemikalije adenosina koja inače ometa rad neurotransmitera koji opskrbljuju tijelo energijom. Dakle, instant pomoć pri osjećaju umora svakako je šalica crnog napitka koji će već nakon nekoliko trenutaka povećati našu radnu djelotvornost. Ipak, pretjeramo li s kavom, učinak će biti suprotan.

Leća zaslužuje treće mjesto u skupini namirnica koje nas dugotrajno opskrbljuju energijom. Ona sadrži ugljikohidrate, ali obiluje i proteinima. Sadrži i vlakna, ali i vitamine B, željezo, magnezij, cink, kalcij, kalij i bakar.

H2O - najbolji energetski napitak

Voda je također važan dio procesa stvaranja energije u tijelu. Osim toga, ona omogućava tijelu probavljanje, apsorpciju i prijenos važnih nutrijenata. Kad organizam nema dovoljno vode, svi procesi u njemu sporije se odvijaju. Tijelo se zapravo muči, a mi se osjećamo iscrpljenima. Stoga, ne zaboravite na svojih osam čaša vode dnevno.

Šećer iz banana je lako probavljiv oblik ugljikohidrata. Osim toga, ovo zasitno voće bogat je izvor kalija koji je izrazito važan za normalno funkcioniranje živaca i mišića.

Za razliku od nekih drugih sastojaka, kalij se ne taloži u tijelu. Stoga njegova razina može drastično varirati. Osim banana njime obiluju i jabuke, grožđe, breskve i ananas.

Bioaktivni kakao

Čokolada je također odličan izvor energije, i to zahvaljujući brojnim bioaktivnim sastojcima kojima obiluje. Ona također poboljšava apetit i probavu. Ipak, zbog velike količine šećera i masti treba je konzumirati u malim količinama i što je češće moguće konzumirati čokoladu s većim postotkom kakaa jer ona sadrži manje kalorija i više antioksidanasa.

Orašasti plodovi sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje djeluju povoljno na mentalno stanje, razbuđujući nas. Za razliku od njih, masti iz maslaca ili sira smanjuju količinu cirkulirajućeg kisika u krvi, zbog čega nas učine letargičnima.

Dakle, osjećate li se često kao da nemate dovoljno energije, pokušajte uvrstiti navedene namirnice u svoj jelovnik. Jedite manje, ali češće. I ne zaboravite, redovita tjelovježba također puni naše 'energetske spremnike' i omogućava nam da se lakše nosimo sa svim dnevnim izazovima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti