Neotkrivene infekcije izazivaju prijevremeni porod

Neotkrivene infekcije izazivaju prijevremeni porod

Neotkrivene infekcije izazivaju prijevremeni porod
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Americi je sve veći broj djece koja se rađa prije vremena, a čak 12 posto poroda događa se prije navršenog 37. tjedna trudnoće.

Američki stručnjaci sa Sveučilišta u Stanfordu tvrde da nedijagnosticirane infekcije mogu prouzročiti 15 posto prijevremenih porođaja. Odnosno, što je infekcija teža, to je veća vjerojatnost da će se trudnica ranije poroditi i da će dijete biti bolesnije, prenosi Reuters.

Ako bismo mogli spriječiti te infekcije ili ih ranije otkriti, bili bismo u stanju izbjeći neke od prijevremenih porođaja - izjavio je dr. Dan DiGiulio, jedan od istraživača koji je tragao za DNK mikroorganizmima u anionskoj tekućini 166 žena koje su između listopada 1998. i prosinca 2002. godine dobile prijevremene trudove u Detroitskom medicinskom centru.

Na kraju istraživanja utvrđeno je da je od 166 uzoraka njih 25 bilo zaraženo bakterijama i gljivicama.

Osim toga, 25 žena porodilo se prije vremena, a kod 53 nisu otkrivene infekcije, prerani trudovi su zaustavljeni i trudnoća je normalno nastavljena.

Inače, u Americi je sve veći broj djece koja se rađa prije vremena, a čak 12 posto rođenja događa se prije navršenog 37. tjedna trudnoće. K tome, prerano rođene bebe sklonije su problemima s disanjem, infekcijama, nedovoljnoj razvijenosti organa i cerebralnoj paralizi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti