Obilježavamo Svjetski dan dijabetesa

Obilježavamo Svjetski dan dijabetesa

Obilježavamo Svjetski dan dijabetesa
  • Objavljeno: Srijeda, 14.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenog. Tog dana rođen je Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin. Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. ovaj dan Svjetskim danom šećerne bolesti.

U mnogim dijelovima svijeta, početak studenog obilježava početak dugog niza aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o dijabetesu i poziva na hitno djelovanje kako bi se usporila epidemija dijabetesa.

U skladu sa sve nezdravijim životnim stilom koji podrazumijeva sve nekvalitetniju prehranu, sve veći nedostatak tjelesne aktivnosti, sve više svakodnevnog stresa i sve duži životni vijek, ponaša se i epidemiologija šećerne bolesti: unazad desetljeća prati se izraziti trend povećanja učestalosti šećerne bolesti, a statistička predviđanja govore da će u slijedećih 15 godina ta učestalost porasti za još 50%! No, poražavajući podatak nije samo porast broja oboljelih, već i činjenica da su zahvaćene sve mlađe dobne skupine te da oboljenje ne štedi niti nekad pošteđene nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju. Podaci za Hrvatsku također opisuju šećernu bolest kao rastući javnozdravstveni problem, a broj oboljelih u dobnoj skupini od 18 do 65 godina procjenjuje se na 170 000, s trendom porasta.

  • Trenutno 366 milijuna ljudi u svijetu živi s dijabetesom. Pretpostavlja se da će ova brojka doseći više od 550 milijuna oboljelih do 2030. godine.
  • Dijabetes je odgovoran za 4,6 milijuna smrti godišnje. Jedan dijabetičar umre svakih 7 sekundi.
  • Dijabetes je među 10 najčešćih uzroka invaliditeta, što je rezultat po život opasnih komplikacija kao što su bolesti srca, moždani udar, amputacija donjih ekstremiteta i sljepoća.
  • 50% osoba s dijabetesom ni ne zna da ima dijabetes.

 

Izrazito važan korak u borbi protiv šećerne bolesti jest prevencija! Potrebno je educirati o principima bolesti, mogućnostima liječenja i sprečavanja komplikacija, o krucijalnoj funkciji pravilne prehrane i redovite tjelovježbe te o velikoj važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti