Saznajte što vam se može dogoditi ako progutate žvakaću gumu!

Saznajte što vam se može dogoditi ako progutate žvakaću gumu!

Saznajte što vam se može dogoditi ako progutate žvakaću gumu!
  • Objavljeno: Utorak, 11.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Glavni sastojak žvakaće gume je baza za gumu, obično sintetička guma, vrsta polimera slična plastici. Taj se polimer naziva poliizobutilen, a dobiva se iz petrokemikalija koje se pročišćavaju iz fosilnih goriva poput sirove nafte.

Zato se postavlja pitanje: znate li uopće što žvačete? Istraživanje je pokazalo da čak 85% od 2000 ispitanika ne zna da se u sastavu ovog, mnogima omiljenog proizvoda, nalazi plastika, i to u bazi za gumu.

U prošlosti su se koristili prirodni materijali, ali s vremenom su se počeli uvoditi sastojci koji su olakšavali proizvodnju i bili dostupniji. Recepti za proizvodnju su se promijenili, a žvakaće gume, ne nužno sve, mogu sadržavati plastiku, gumu, vosak i sl.

Pitate se što će se dogoditi ako progutate žvakaću gumu? Ljudsko tijelo ju ne može probaviti pa će ona iz probavnog sustava izići točno onakva kakvu ste ju i progutali. Ne brinite, upozorenja koja smo često mogli čuti u djetinjstvu, da se žvakaće gume nećemo riješiti 7-10 godina ako ju progutamo, nisu ništa drugo nego mit.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti