Jedna žličica ovog začina čuva vaše srce

Jedna žličica ovog začina čuva vaše srce

Jedna žličica ovog začina čuva vaše srce
  • Objavljeno: Petak, 11.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nije tajna da je pravilna prehrana jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti da biste ostali zdravi. No, osim branja zdrave hrane, trebali biste prilagoditi omiljene recepte pa bi to sve skupa moglo imati ozbiljnu korist za vaše zdravlje. Postoje stvari koje jedete svakog dana, a niste ni svijesni kako pozitivno utječu na vaše zdravlje.

Nova studija, objavljena u Current Developments in Nutrition otkrila da jedenje samo 1-1,5 žličica ovog osnovnog začinskog bilja dnevno poboljšava zdravlje srca, snižava krvni tlak i štiti kardiovaskularni sustav.

Za provođenje studije sudjelovali su ispitanici s većim rizikom od različitih stanja, poput hipertenzije ili rezistencije na inzulin koji su tijekom četiri tjedna svakodnevno u svoje obroke dodavali začinsko bilje.

Nakon mjesec dana su testiranjem krvi otkrili promjene lipida, glukoze i inzulina.

Možda se nećete htjeti zadržavati na začinima kad sljedeći put budete šibali nešto u kuhinji. Nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Penn State i Sveučilišta Texas Tech otkrila je da jedenje samo 1,5 žličice bilja i začina svaki dan može poboljšati zdravlje vašeg srca snižavanjem krvnog tlaka.

Naime, dokazano je da određeni začini snižavaju krvni tlak jednako kao i lijekovi. Češnjak, lisnato povrće, cimet, sitni zeleni začini (poput origana), kardamom, glog, masline i luk spadaju među najzdravije namirnice u kuhinji kad je u pitanju krvni tlak i zdravlje srce. Redovita konzumacija češnjaka može smanjiti sistolički i dijastolički krvni tlak jednako kao i lijekovi, a cimet ima slične kardiovaskularne prednosti.

Svakako se prije konzumacije bilo kojeg začina konzultirajte s liječnikom, ali nek prirodna rješenja budu vaš prvi izbor, prije nego se odlučite za terapiju lijekovima.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti