Sokovi ugrožavaju zdravlje srca

Sokovi ugrožavaju zdravlje srca

Sokovi ugrožavaju zdravlje srca
  • Objavljeno: Srijeda, 07.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da dodani šećeri u sokovima mogu ozbiljno ugroziti zdravlje srca, ali i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Naime, jedan sok u prosjeku sadrži čak 35 grama šećera, što je otprilike 9 žličica šećera.

Dodani šećeri u sokovima i energetskim napitcima mogu povećati rizik od nastanka srčanog udara i srčanih bolesti, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Vasanti Malik.

Jedna do dvije porcije soka dnevno može rizik od nastanka srčanog udara povećati za čak 35%, rizik od nastanka moždanog udara za 16% i rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 26%.

Smanjenje unosa sokova neće previše utjecati na epidemiju srčanih bolesti, ali je to jedan od koraka kojega treba početi provoditi, dodala je dr. Malik.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology, potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, odnosno da su sokovi štetni za zdravlje kardiovaskularnog sustava i da povećavaju rizik od nastanka niza bolesti.

Dodani šećeri u sokovima mogu uzrokovati povišenu razinu triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola. Također uzrokuju naglo povećanje razine inzulina i šećera u krvi. Prekomjeran unos dodanih šećera može značajno oštetiti funkcioniranje jetre, koja je usko povezana sa zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Svakodnevan unos sokova s dodanim šećerima može uzrokovati nastanak kronične upale u tijelu, koja je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.

Otkrijte koje navike morate usvojiti za zdravlje srca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti