Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sokovi ugrožavaju zdravlje srca

Sokovi ugrožavaju zdravlje srca

Sokovi ugrožavaju zdravlje srca
  • Objavljeno: Srijeda, 07.10.2015.
  • Broj pregleda: 317
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da dodani šećeri u sokovima mogu ozbiljno ugroziti zdravlje srca, ali i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Naime, jedan sok u prosjeku sadrži čak 35 grama šećera, što je otprilike 9 žličica šećera.

Dodani šećeri u sokovima i energetskim napitcima mogu povećati rizik od nastanka srčanog udara i srčanih bolesti, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Vasanti Malik.

Jedna do dvije porcije soka dnevno može rizik od nastanka srčanog udara povećati za čak 35%, rizik od nastanka moždanog udara za 16% i rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 26%.

Smanjenje unosa sokova neće previše utjecati na epidemiju srčanih bolesti, ali je to jedan od koraka kojega treba početi provoditi, dodala je dr. Malik.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology, potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, odnosno da su sokovi štetni za zdravlje kardiovaskularnog sustava i da povećavaju rizik od nastanka niza bolesti.

Dodani šećeri u sokovima mogu uzrokovati povišenu razinu triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola. Također uzrokuju naglo povećanje razine inzulina i šećera u krvi. Prekomjeran unos dodanih šećera može značajno oštetiti funkcioniranje jetre, koja je usko povezana sa zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Svakodnevan unos sokova s dodanim šećerima može uzrokovati nastanak kronične upale u tijelu, koja je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.

Otkrijte koje navike morate usvojiti za zdravlje srca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti