Što trebate znati o sezamovim sjemenkama?

Što trebate znati o sezamovim sjemenkama?

Što trebate znati o sezamovim sjemenkama?
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sezamove sjemenke su dobar izvor kalcija, željeza, magnezija i fosfora, a jako dobar izvor bakra i mangana, a u svrhu poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma se koriste već tisućama godina.

Istraživanja su pokazala da sezamovo ulje može pomoći u regulaciji razine šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 i na taj način smanjiti potrebu za uzimanjem propisane terapije.

Sezamove sjemenke, kao i sezamovo ulje, mogu regulirati razinu krvnog tlaka, zbog čega se preporuča svim osobama koje boluju od hipertenzije.

Sezamovo ulje se može koristiti za prevenciju bolesti usne šupljine, naročito bolesti desni. Ono čisti zube, smanjuje razinu bakterija u ustima i sudjeluje u prevenciji nakupljanja plaka na zubima.

Znanstvenici su ustanovili da redovitom konzumacijom sezamovih sjemenki možete smanjiti rizik od nastanak ateroskleroze. Sezamove sjemenke sudjeluju u prevenciji nakupljanja plaka na stjenkama arterija i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

U sastavu sezama pronalazimo sezamin, posebnu vrstu lignina koji ima fitoestrogenska svojstva. Sve biljke s fitoestrogenskim svojstvom sudjeluju u smanjenju rizika od nastanka stanica raka, kao i njihovog širenja.

Nastavite čitati kratak vodič za čistu prehranu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti