U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?

U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?

U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati istraživanja iz 2016. godine pokazuju da seksualno aktivne starije žene i muškarci postižu bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija. U lipnju 2017. isti su istraživači objavili rezultate daljnjeg istraživanja u kojem je otkriveno imaju li učestaliji seksualni odnosi veze s poboljšanjem kognitivnih funkcija kod starijih ljudi. U svrhu istraživanja, seksualna aktivnost je definirana seksualni odnos, međusobno dodirivanje po spolovilima i masturbacija.

Istraživanje je provedeno putem upitnika u kojem su sudjelovala 73 ispitanika u dobi od 50 do 83 godine. Sudionici su odgovarali na pitanja o općem zdravlju, načinu života i seksualnim navikama. Također je bila ispitana njihova sposobnost usredotočenosti, razina pamćenja, govor i vizuospacijalne sposobnosti. Rezultati istraživanja pokazuju da su seksualno starije aktivne žene i muškarci bolji govornici i mogu komunicirati bez zadrške.

Saznajte čini li nas ljubav glupima a seks pametnima!

Kod ispitivanja verbalne sposobnosti, sudionici su dobili određenu temu/kategoriju i morali su u što kraćem vremenu izgovoriti što više odgovarajućih riječi. Na primjer, morali su u 60 sekundu izgovoriti što više riječi koje počinju sa slovom F. Vizuospacijalne sposobnosti mjere se zadacima poput crtanja ili prisjećanja stavki iz memorije.

Istraživači smatraju da povezanost seksa i kognitivnih sposobnosti ima veze s dopaminom, neurotransmiterom koji regulira emocije ugode i potiče nas da radimo aktivnosti koje iziskuju te emocije. Poznato je da je seksualna aktivnost povećava proizvodnju dopamina, radnu memoriju i pažnju te kontrolira protok informacija kroz mozak.

Međutim, imamo dobre vijesti i za one koji nemaju aktivan seksualni život: seksualno neaktivni sudionici istraživanja su imali jednake rezultate pamćenja i jezične tečnosti kao i oni aktivni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti