Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?

U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?

U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?
  • Objavljeno: Srijeda, 15.11.2017.
  • Broj pregleda: 1.076
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
U kakvoj su vezi seks i naša životna dob?
Izvor slike: Depositphotos

Rezultati istraživanja iz 2016. godine pokazuju da seksualno aktivne starije žene i muškarci postižu bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija. U lipnju 2017. isti su istraživači objavili rezultate daljnjeg istraživanja u kojem je otkriveno imaju li učestaliji seksualni odnosi veze s poboljšanjem kognitivnih funkcija. U svrhu istraživanja, seksualna aktivnost je definirana seksualni odnos, međusobno dodirivanje po spolovilima i masturbacija.

Istraživanje je provedeno putem upitnika u kojem su sudjelovala 73 ispitanika u dobi od 50 do 83 godine. Sudionici su odgovarali na pitanja o općem zdravlju, načinu života i seksualnim navikama. Također je bila ispitana njihova sposobnost usredotočenosti, razina pamćenja, govor i vizuospacijalne sposobnosti. Rezultati istraživanja pokazuju da su seksualno aktivne žene i muškarci bolji govornici i mogu komunicirati bez zadrške.

Saznajte čini li nas ljubav glupima a seks pametnima!

Kod ispitivanja verbalne sposobnosti, sudionici su dobili određenu temu/kategoriju i morali su u što kraćem vremenu izgovoriti što više odgovarajućih riječi. Na primjer, morali su u 60 sekundu izgovoriti što više riječi koje počinju sa slovom F. Vizuospacijalne sposobnosti mjere se zadacima poput crtanja ili prisjećanja stavki iz memorije.

Istraživači smatraju da povezanost seksa i kognitivnih sposobnosti ima veze s dopaminom, neurotransmiterom koji regulira emocije ugode i potiče nas da radimo aktivnosti koje iziskuju te emocije. Poznato je da je seksualna aktivnost povećava proizvodnju dopamina, radnu memoriju i pažnju te kontrolira protok informacija kroz mozak.

Međutim, imamo dobre vijesti i za one koji nemaju aktivan seksualni život: seksualno neaktivni sudionici istraživanja su imali jednake rezultate pamćenja i jezične tečnosti kao i oni aktivni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti