Svjetski dan oralnoga zdravlja, 20. ožujka

Svjetski dan oralnoga zdravlja, 20. ožujka

Svjetski dan oralnoga zdravlja, 20. ožujka
  • Objavljeno: Srijeda, 20.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day; WOHD) koji se svake godine obilježava 20. ožujka je dan kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti.

Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti, usmjeravaju pažnju javnosti, stručnjaka za oralno zdravlje i kreatora politike koji imaju ulogu u smanjenju opterećenja koje uzrokuju bolesti usne šupljine, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom „Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine“ kojim se želi motivirati pojedince da nikada nije prerano ili prekasno početi paziti na oralno zdravlje kako bi usnu šupljinu održali zdravom i tako zaštitili svoje cjelokupno zdravlje.

Osim individualne razine, kampanja potiče stručnjake za oralno zdravlje kao ključne zainteresirane strane u edukaciji pacijenata o zaštiti njihovog oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, ali rano otkrivanje i liječenje također su ključni za osiguravanje najboljih ishoda oralnih bolesti i s tim povezanih zdravstvenih komplikacija.

Na tom tragu su i nacionalni program „Zubna putovnica“ koji uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju 1. razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole kao i pilot projekt nadziranog četkanja zubi koji se provodi u vrtićima i školama.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. g na postavljeno pitanje: Koliko često pereš zube?; više nego jednom dnevno je odgovorilo: 60,6 % dječaka i 71,1% djevojčica u dobi od 11 godina, 52,3 % dječaka i 77,1 % djevojčica u dobi od 13 godina te 53,7 % dječaka i 76,3 % djevojčica u dobi od 15 godina.

Svjetski dan oralnog zdravlja potiče sve zainteresirane strane da rade zajedno kako bi osigurali optimalno oralno zdravlje za sve i obvezali se na brigu o zdravlju usne šupljine.

Za više informacija posjetite www.hzjz.hr!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti