Novi popis najsretnijih nacija: evo gdje se nalazi Hrvatska

Novi popis najsretnijih nacija: evo gdje se nalazi Hrvatska

Novi popis najsretnijih nacija: evo gdje se nalazi Hrvatska
 • Objavljeno: Srijeda, 23.03.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Finska je petu godinu zaredom proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, potvrdilo je Svjetsko izvješće o sreći za 2022. godinu koje rangira zemlje prema tome koliko ih građani doživljavaju sretnima. U prvih 10 zemalja na ljestvici pretežito dominiraju zemlje europskog područja pa tako nakon Finske slijede Danska, Island, Švicarska i Nizozemska.

Jedine zemlje izvan Europe koje su ušle u prvih 10 mjesta su Izrael i Novi Zeland koji su zauzeli 9. i 10. mjesto. Posljednje mjesto na listi zauzeo je Afganistan. Hrvatska se pak nalazi na 47. mjestu, dok je prema prethodnoj publikaciji bila na 23. mjestu. Zemlje s kojima Hrvatska graniči zauzele su 22. mjesto (Slovenija), 31. mjesto (Italija), 43. mjesto (Srbija), 51. mjesto (Mađarska), 67. mjesto (BIH) i 75. mjesto (Crna Gora).

Svjetsko izvješće o sreći uključuje 146 zemalja, a temelji se na podacima iz ankete koju provodi istraživačka agencija Gallup. U anketi ispitanici ocjenjuju zadovoljstvo trenutnim životnim okolnostima na skali od 0 do 10, pri čemu ocjena 10 označava najveće zadovoljstvo. Iako se rezultati u potpunosti temelje na samoprocjeni, čimbenici za koje autori istraživanja ističu da doprinose većem stupnju sreće svake zemlje uključuju visok BDP po glavi stanovnika, snažan sustav socijalne podrške među prijateljima i obitelji, očekivano trajanje zdravog života, slobodu donošenja životnih izbora, odsutnost korupcije u vladi i poslovnom svijetu te velikodušnost kada je riječ o doniranju u dobrotvorne svrhe.

"Iz godine u godinu otkrivamo da je zadovoljstvo životom najsretnije u socijaldemokracijama sjeverne Europe", rekao je ekonomist Sveučilišta Columbia Jeffrey Sachs, koautor izvješća, za Associated Press 2021. "Ljudi se osjećaju sigurno u tim zemljama. Vladu smatraju vjerodostojnom i poštenom, a međusobno je povjerenje visoko'', dodao je.

20 najsretnijih zemalja na svijetu

 1. Finska
 2. Danska
 3. Island
 4. Švicarska
 5. Nizozemska
 6. Luksemburg
 7. Švedska
 8. Norveška
 9. Izrael
 10. Novi Zeland
 11. Austrija
 12. Australija
 13. Irska
 14. Njemačka
 15. Kanada
 16. SAD
 17. Ujedinjeno Kraljevstvo
 18. Češka
 19. Belgija
 20. Francuska

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti