Tuguju li kućni ljubimci nakon gubitka životinjskog prijatelja?

Tuguju li kućni ljubimci nakon gubitka životinjskog prijatelja?

Tuguju li kućni ljubimci nakon gubitka životinjskog prijatelja?
  • Objavljeno: Utorak, 29.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Psi imaju jaku emocionalnu vezu sa članovima svoje ljudske obitelji, i često pate kada voljena osoba umre ili se udalji. Međutim, psi jednako pate kada prijatelj iz životinjskog svijeta, s kojim je dijelio dom, odjednom nestane.

Provedeno je istraživanje u kojem su vlasnici pasa i mačaka morali obratiti pozornost na njihovo ponašanje prilikom gubitka prijatelja. Jedan od najčešćih oblika ponašanja pasa je stalno provjeravanje mjesta gdje je njihov cimer boravio. Takvo ponašanje je kod pasa prepoznato u 60% slučajeva, a kod mačaka u 63%. Gotovo isti udio ljubimaca zahtijevao je više ljubavi ili je postao nametljiv i potrebit.

Stručnjaci tvrde da psi sanjaju svoje vlasnike!

Kod 27% pasa je uočena nervoza i cviljenje, dok je kod mačaka takvo ponašanje bilo češće (43%). Jedan od tri psa i tri mačke, smanjili su količinu i brzinu jedenja hrane. Psi također produžuju vrijeme spavanja. Zanimljivo je da se sva ponašanja, u slučaju gubitka, mogu usporediti s ponašanjem malog djeteta.

Još jedno veliko otkriće pokazuje da mačke i psi tuguju istom mjerom, a psi više tuguju kada izgube prijatelja mačku nego psa.

Bihevioristi smatraju da pseća tuga može biti smanjena ako pas vidi tijelo umrlog ili uginulog suputnika. Međutim, nakon provedenog istraživanja, ni jedan vlasnik kućnog ljubimca nije prijavio promjenu ponašanja. Očito kućni ljubimci, kao i djeca mlađa od 4 godine, ne razumiju smrt kao konačno i neopozivo razdvajanje. Umjesto toga, jednostavno osjećaju gubitak nečije prisutnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti