Zašto trebate smanjiti unos soli i kalija?

Zašto trebate smanjiti unos soli i kalija?

Zašto trebate smanjiti unos soli i kalija?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prekomjeran unos soli i kalija može povećati rizik od nastanka kronične bolesti bubrega, ali i pogoršati simptome postojećih kroničnih bolesti bubrega, otkriva nam to novo istraživanje američkih znanstvenika.

Rezultati našeg istraživanja upućuju da sve osobe koje imaju problema sa zdravljem bubrega trebaju smanjiti unos soli i kalija, izjavio je voditelj istraživanja dr. Jiang He.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American Society of Nephrology, je sudjelovalo oko 4000 osoba koje pate od kronične bolesti bubrega. Oni su svaki dan vodili detaljan dnevnik prehrane. Znanstvenici su potom mjerili razinu nutritivnih spojeva u urinu svakog sudionika.

Rezultati istraživanja su pokazali da je visoka razina soli i kalija u urinu povezana s intenzivnijim simptomima kronične bolesti bubrega. Neki sudionici su unosili puno više od preporučene dnevne doze soli i kalija.

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika, ali znanstvenici ističu da bi se osobe koje pate od kronične bolesti bubrega svakako trebale posavjetovati sa svojim liječnikom o preporučenom dnevnom unosu soli i kalija. Više o kroničnoj bolesti bubrega pročitajte u članku kronične bolesti bubrega - sve učesatliji problem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti