Znate li da plavo svjetlo na mobitelima uništava vaš ten?

Znate li da plavo svjetlo na mobitelima uništava vaš ten?

Znate li da plavo svjetlo na mobitelima uništava vaš ten?
  • Objavljeno: Srijeda, 19.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Plavo svjetlo s vašeg mobitela, laptopa i drugih uređaja može uzrokovati oštećenja, prerano starenje i hiperpigmentaciju kože. Prema riječima stručnjaka, vrijeme koje tijekom dana provedemo ispred različitih ekrana može drastično utjecati na zdravlje kože.

Od mobitela do stolnih računala, samo razmislite koliko vremena provedete uz neku vrstu ekrana koji emitira plavo svjetlo. Većina, cijeli dan. Plavo svjetlo je inače poznato kao visoko energetska vidljiva svjetlost, piše britanski Sun. Ona jako šteti ljudskoj koži, a u istraživanju koje je proveo magazin Glamour čak 79% ispitanika se izjasnilo da provjerava mobitele čak i prije spavanja.

Uz to, 28% ispitanika će posegnuti za mobitelom u zadnjih pet minuta prije spavanja i više od polovice će provjeriti novosti na mobitelu u roku od 15 minuta od buđenja.

Prema riječima dr. Swete Raiae, glasnogovornice Britanskog udruženja dermatologa, svjetlo s vaših zaslona može izazvati probleme s pigmentacijom. Plavo svjetlo može utjecati na starenje vaše kože pa ćete se činiti starijima nego što stvarno jeste. To se često vidi kod ljudi s tamnijom kožom, objasnila je.

Ako pogledate čisto lice i na njega stavite male smeđe mrlje, izgledat će kao da su u pitanju oštećenja kože od prevelikog izlaganja suncu, dodala je.

A teorija da plavo svjetlo prodire dublje u kožu od UV zraka se pokazala poprilično istinita. Upravo sada se proučava kakav i koliki je stvarni učinak plavog svjetla na kožu, objašnjava dermatologinja.

Taj učinak je potaknuo nekoliko kozmetičkih brendova da pokrenu posebne linije proizvoda za kožu, čija zadaća je boriti se protiv utjecaja plavog svjetla.

Vidljiva svjetlost, osobito u plavoj valnoj duljini, postala je top tema u njezi kože, budući da je sve više dokaza koji podupiru doprinos plavog svjetla foto-starenju, uključujući raniju pojavu bora, pogoršanje općeg stanja kože i hiperpigmentaciju, ranije ove godine je izjavila dermatologinja i klinička asistentica na Sveučilištu u New Yorku, Shari Marchbein za američki magazin o ljepoti Allure.

Žene u ranim dvadesetima dolaze u moj ured s povećanom pigmentacijom lica. Kad pogledam u čekaonicu, sve te žene sjede zureći u mobitele. Budući da se ova ubrzana hiperpigmentacija ne razvija proporcionalno njihovim sunčanim oštećenjem, sigurni smo da to ne može biti posljedica UV zračenja, objasnio je doktor Engelman, dermatolog konzultant za kozmetičku kuću Elizabeth Arden.

Pigmentne stanice se hrane ovim novim unutarnjim svjetlosnim onečišćenjem, izjavio je.

Dio stručnjaka preporučuje uključivanja uređaja na noćni način rada kako bi se izbjegla plava svjetlost, a ako se borite s aknama, prebacivanje na hands-free upravljanje bi moglo smanjiti upale na vašem licu. Prištići na jednom obrazu mogu biti povezani s uporabom mobitela jer prljava površina zaslona, kombinirana s toplinom i vlagom, može potaknuti jači rad lojnih žlijezdi, objasnila je doktorica Anjali Mahato, autorica bestsellera The Skincare Bible.

Ako to nije dovoljno zastrašujuće, dio stručnjaka tvrdi da pretjerano izlaganje zaslonima može rezultirati i promjenom oblika lica. Kontinuirano gledanje prema dolje i škiljenje mijenja konture lica, rekla je slavna facialistica Nichola Joss.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti