Kako preživjeti sezonu alergija na otvorenome?

Kako preživjeti sezonu alergija na otvorenome?

Kako preživjeti sezonu alergija na otvorenome?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.08.2014.
  • Broj pregleda: 281
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Alergije

Lijepo vrijeme za neke osobe znači probleme s alergijama. Sezonske alergije, koje uzrokuje pelud različitih biljaka, su najintenzivnije tijekom proljeća i na samom početku ljeta. Donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih ćete moći uživati u lijepom vremenu i zaboraviti na to da je sezona alergija.

Prepoznajte alergen pri prvom pogledu

Kako biste smanjili izloženost alergenima, morate se upoznati s različitim vrstama biljaka na koje ste alergični. Ako ste ljubitelj vožnje bicikla, upoznajte se s biljkama s kojima se susrećete tijekom vožnje na omiljenim rutama.

Provjerite koje biljke rastu na tom području i trebate li poduzimati mjere opreza kako biste se dodatno zaštitili.

Točno se upoznajte s alergenima

Alergičari mogu biti osjetljivi na različite vrste alergena. To su najčešće pelud od drveća, trava, korova i plijesan. Drveće prvo otpušta pelud i otpušta ga sve do početka ljeta, ovisno o geografskoj lokaciji. Trava je iduća na redu i također otpušta pelud do ranog ljeta.

Pelud korova se otpušta tek na kraju ljeta i na početku jeseni. Ove biljke proizvode jako veliku količinu peludi i pelud možete udisati čak i ako ste kilometrima udaljeni od izvora.

Obratite pažnju na razinu peludi

Podaci o razini peludi su poprilično točni i postali su neizostavan dio vremenskih prognoza. Obratite pažnju na razinu peludi i sukladno tome planirajte aktivnosti.

Razina peludi je najviša tijekom suhih, toplih i vjetrovitih dana, a najniža tijekom oblačnih i kišnih dana bez vjetra.

Pažljivo planirajte svoje aktivnosti

Ako je ikako moguće, planirajte aktivnosti na otvorenome sukladno razini peludi koja se mijenja tijekom dana.

Najviša razina peludi je u kasnim popodnevnim ili večernjim satima, stoga je najbolje da svoje aktivnosti na otvorenome planirate u jutarnjim satima, ali ne previše rano jer su zora i sumrak najgore doba dana za aktivnosti na otvorenome za osobe koje pate od sezonskih alergija.

Zaštitite se

Osobe koje se svakodnevno šeću trebaju upoznati vrste trava na koje su alergične i jesu li one prisutne na mjestu boravka. Biciklisti se trebaj zaštiti od peludi nošene vjetrom, a najbolje rješenje su zaštitne naočale.

Tijekom boravka na otvorenome, izbjegavajte dodirivanje lica, naročito očiju. Osobe s intenzivnim alergijama na korov ili travu trebaju pripaziti i ne obrađivati zemlju tijekom sezone alergija.

Zaštite svoj dom

Pobrinite se da su tijekom sezone alergija svi prozori doma ili auta zatvoreni. Kada se vraćate iz aktivnosti na otvorenome, istuširajte se kako biste uklonili pelud s kože i kose, a odjeću koju ste nosili stavite na pranje. Ako to ne napravite, pelud će se uvući u vaš dom, naročito u posteljinu pa ćete borbu s alergijama voditi čak i kada se tome ne nadate. Skinite obuću se na samom ulazu, nemojte obuveni hodati kroz dom.

Ako imate kućne ljubimce, također se pobrinite i da njih dobro očistite prije nego što ih pustite da svojevoljno šeću domom. Nos i oči nakapajte kapima koje će pomoći u uklanjanju peludi i ublažiti simptome alergija.

Najnovije

Najčitanije