Peludni kalendar: biljke koje uzrokuju alergije u travnju

Peludni kalendar: biljke koje uzrokuju alergije u travnju

Peludni kalendar: biljke koje uzrokuju alergije u travnju
  • Objavljeno: Srijeda, 24.04.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Alergije

Bez obzira na to što se alergije mogu pojaviti u bilo koje doba godine, u proljeće je u zraku najviše peludi. Alergičarima u prilog ne ide ni činjenica da je travanj, prema peludnom kalendaru, mjesec u kojem je najviša koncentracija peludi u zraku.

Najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava je alergena pelud koju posjeduje manje od stotinu biljaka širom svijeta, a glavni izvor alergenog peluda u gradovima su drvenaste biljke.

Pelud u travnju

Kako biste pravovremeno ublažili simptome alergije trebali biste znati koje vrste peludi i u kojoj koncentraciji su prisutne u zraku. Tijekom travnja u visokoj je koncentraciji prisutna pelud breze, hrasta, vrbe, graba i koprive, što znači da će sve alergične osobe osjetiti tegobe. U manjoj mjeri je prisutna pelud lijeske, čempresa, johe, jasena, borova, topole, platana i trave.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Pomoć kod alergije

Prvi korak je izbjegavanje alergena. Budući da je gotovo nemoguće u potpunosti izbjeći kontakt s peludi, te ako taj nefarmakološki pristup ne pomogne, potrebno je posegnuti za sredstvima koja olakšavaju simptome alergije. Simptome alergija možete olakšati antihistaminicima, kao na primjer Claritine Alergija®, koje možete potražiti u obližnjim ljekarnama bez recepta, nakon konzultacije s ljekarnikom.

Najprodavaniji bezreceptni antihistaminik na svijetu je Claritine® Alergija*. Pomaže u olakšavanju simptoma alergije i omogućuje nastavak normalnih dnevnih aktivnosti i neometan san:

  • poboljšava kvalitetu života, jer njegov učinak traje cijeli dan,

  • jednostavan je za uporabu – primjena jedanput dnevno, neovisno o hrani,

  • ublažava simptome povezane s alergijskim rinitisom (npr. kod peludne groznice) poput kihanja, curenja ili svrbeža nosa, peckanja ili svrbeža očiju,

  • Claritine® Alergija tablete se također mogu primijeniti za ublažavanje simptoma koprivnjače (svrbež, crvenilo, te brojnost i veličinu osipa),

  • brzo djeluje (već u roku od 1 sata smanjuje nosne i očne simptome alergijskog rinitisa).

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

*Sadrži loratadin. Tabletu uzeti na usta.

Plaćeni oglas o lijeku.

Izvori:

Barbara Stjepanović, dr.sc.; Ana Večenaj, dipl.ing. (2019.). Peludni kalendar za kontinentalnu Hrvatsku . Preuzeto s: http://www.stampar.hr/sites/default/files/Aktualno/novosti/2018/peludni_kalendar-a2-2019.pdf

dr. sc. Ivana Hrga i dr.sc. Barbara Stjepanović. Peludna prognoza. Preuzeto s: http://www.dhmz.htnet.hr

Claritine® Alergija, Uputa o lijeku

Nicholas Hall's global OTC database, DB6

ARIA Guide 2008 / str. 56.

L.HR.COM.04.2019.3194

Vitashop

Najnovije

Najčitanije