Lucerna
Drugi nazivi: alfalfa
Latinski naziv: medicago sativa
Lucerna je nastala u području oko Kaspijskog mora. Biljka je u Kinu donesena iz središnje Azije prije više od 2.000 godina. U Grčku dolazi iz Perzije u petom stoljeću prije Krista, a zatim se pojavljuje u cijeloj Europi. Sada se uzgaja u cijelom svijetu, uglavnom kao stočna hrana.
Opis
Lucerna je biljka trajnica s lišćem sličnim djetalini, a raste do visine od 1 m. Cvjetovi su obično plavkasto ljubičaste boje, ali zbog hibridizacija s drugim vrstama, može biti šaren, s proimjesom žute boje. Plodovi sadrže brojne zelenkasto smeđe sjemenke, svaka je oko 2 mm u promjeru.
Lucerna je vrlo važna u stočnoj prehrani. U nekim dijelovima svijeta listovi se jedu sirovi ili kuhani. Sjemenke su omiljeni sastojak za salatu. Ekstrakt se koristi kao začin za mnoga jela, listovi su bogati proteinima i koriste se kao nadomjestak u veganskoj prehrani.
Biljka je bogata proteinima (14-15% u sušenoj biljci), mineralima i elemenatima u tragovima, vitaminima, flavonoidima. Klice sadrže veliku količinu vode (> 90%), malu količinu proteina (4%), te niz minerala i vitamina (karoten, B i C).
Lucerna je dostupna u obliku čajeva, tableta, tinkture i drugih preparata. Osim svoje prehrambene vrijednosti, postoje brojne tvrdnje o njenoj terapeutskoj koristi. One se odnose na liječenje različitih stanja artritisa, kožnih bolesti, dijabetesa i za poticanje apetita. Povećava fizički kapacitet, vitalnost i osigurava dobar san. Pravo je zeleno bogatstvo sadržano u jednoj biljci.
Koristi se prilikom probavnih smetnji kao npr. kod nadutosti i slabog apetita.
Smatra se prirodnim diuretikom i uspješno neutralizira želučanu kiselinu. Pomaže koagulaciju krvi, a može smanjiti gubitak krvi u slučaju prekomjernog menstrualnog krvarenja. Blagotvorno djeluje i u slučaju čestih krvarenja iz nosa.
Jača imunitet i usporava degenerativne procese koji prate starenje.
Najbolje je izbjegavati za vrijeme trudnoće i dojenja.
Priprema biljnog čaja
Ako radite čaj od svježe biljke, 1/4 šalice svježe biljke preliti kipućom vodom. Neka odstoji 5 minuta i ona popijte.
Dvije žličice osušene biljke pripremite na isti način.
Možete koristiti 2 žličice sjemenki ili 1 žlicu kore.
Možete zasladiti s medom ili dodati malo limunovog soka za poboljšanje okusa.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345