Đumbir - drevni simbol vitalnosti

Đumbir - drevni simbol vitalnosti

Đumbir - drevni simbol vitalnosti
  • Objavljeno: Srijeda, 30.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Niknut će katkad i u hladnjaku. Voljeli ga ili ne, njegov okus neće vas ostaviti ravnodušnima. Boreći se sa svakojakim uvjetima rasta, on je simbol beskrajne vitalnosti života. Simbol je i moći. Njegov neumorni duh potiče cijeli organizam. Podsjetit će vas da ste moćni ne kad upravljate grupama ljudi, tvrtkama, novcem ili državom, nego kad imate dovoljno prostora da sami upravljate barem dijelom vlastitog života. Bit će vam manje mučno kad vaša sreća ne bude ovisila o medijima i hijerarhijama. Okus slobode uvijek je ljut, jer ste tek u tom trenu postali ljuti što je prije niste imali. Ipak, ta sloboda nije bez odgovornosti. Fino uravnotežena, baš kao i začin, točno toliko ljut da bude zdrav. Ukratko, upoznajte đumbir.

Od anonimnosti do svjetskog sjaja

Skriven u područjima južne Kine, đumbir je bio lokalni začin, poput češnjaka u našim krajevima, i jedna od temeljnih biljaka stare fitoterapije istočne i južne Azije. Dolazi iz obitelji Zingiberaceae, kojoj pripadaju jednako slavna kurkuma i kod nas malo manje poznati kardamom. Podrijetlo njegova imena je mistično i možda dolazi od davno zaboravljenih kultura i jezika. Blagotvorno djeluje na probavni sustav i ima finu, aromatično-ljutu notu, koja je odmah bila prepoznata kao neodoljiva. Ljudi su ga proširili po cijeloj istočnoj Aziji, tako da je danas, uz Kinu, Indija najveći proizvođač đumbira.
U karavanama koje su i prije Rimskoga carstva dolazile u trgovinsku razmjenu, đumbir je, kao i svi egzotični začini, pratila aura velike vrijednosti i egzotičnosti. Razvojem trgovine i kolonijalnim osvajanjima, polako je stigao među standardne začine i danas ga volimo kao da je naša biljka, samog ili u bezbroj kombinacija s kuminom, paprom, korijandrom, kurkumom i drugim začinima.

Provjerite zašto volimo đumbir!

Tajna ljekovitosti i okusa

Karakterističan miris đumbira potječe od eteričnog ulja. U njemu prevladavaju spojevi geranial i neral, zaduženi za limunastu notu ulja. Nisu sva eterična ulja đumbira jednakog mirisa. Osobno, najviše volim ono s Madagaskara, koje ima prelijepu notu svježe narezanog đumbira, i jednako je dobro u kozmetici ili kao diskretan začin. Eterična ulja iz drugih dijelova svijeta obično imaju pomalo dublji miris, koji više podsjeća na suhi začin, a manje na svježu biljku. No, to je stvar ukusa. Volim i eterično ulje đumbira u finim maskama za lice. Nekoliko kapi stavi se u glinu, pomiješa s vodom i malo glicerola.

Oštar, ljut miris daju dvije glavne grupe spojeva - đinđeroli i šogaoli, za koje se smatra da su važni i za aktivnost u probavnom sustavu. Naime, đumbirova domena je prije svega probavni sustav. Prema ESCOP-u, grupi eksperata iz područja fitoterapije, namijenjen je prije svega ublažavanju mučnine, bila ona izazvana putovanjem ili zbog nekih drugih razloga. Uobičajena doza je od 0,5 do 2 grama suhe biljke ili ekstrakti koji sadrže ekvivalentnu količinu biljke. Koristi se u kapsulama i tabletama, ali i kao svježi sok, čaj i lizalice. U kućnoj uporabi možete naribati malo đumbira, nakon čega nastaje vlažna kaša, iz koje prstima iscijedite žuti, mutni sok i uzimate jednu čajnu žličicu u malo vode dva do tri puta dnevno. Đumbir je tipičan primjer biljke primjenjive u kulinarstvu i fioterapiji. Nekoć davno postao je začin upravo zbog pozitivna djelovanja na probavni sustav. Đumbir je i biljka trudničkih mučnina. Uz čaj matičnjaka (melise), sigurno je rješenje toga velikog problema najsretnijih dana u životu žene. Koristi se i u slučaju mučnine koja može biti nuspojava nekih lijekova.

Više od probavnog sustava

Mnoge biljke koje djeluju na probavni sustav u modernoj su medicini dugo bile u kavezu svojih indikacija. S vremenom, uvidjelo se kako neke od njih djelovanje ostvaruju i izvan probavnog sustava. Zanimljivo, đumbir i kurkuma, iz iste obitelji, tipičan su primjer takvih biljaka. Premda su kliničke studije skromne, objavljeni podaci pokazuju kako je đumbir koristan za mnoge druge bolesti. Dvije studije objavljene 2014. dokazale su pozitivan učinak kod dijabetesa tip 2 u dozi od tri grama suhe biljke i, premda ga to još ne čini lijekom, svakako je korisna nutritivna informacija za pacijente s tom bolešću. Iako je njegova domena probavni sustav, đumbir se u jednoj maloj studiji nije pokazao korisnim kod sindroma iritabilnih crijeva. No, pokazao se kao korisna intervencija kod migrene. Povezanost migrene i probavnog sustava predmet je žustrih rasprava u literaturi, pa ostaje pitanje koji je to točno mehanizam djelovanja đumbira na migrenu. U dvostruko slijepim, placebo kontroliranim studijama, 500 mg praha đumbira bilo je djelotvorno i kod bolnih menstruacija.

Osim za probavni sustav, đumbir se u svojoj postojbini stoljećima koristio i za bolesti zglobova, osteoartritis i reumatoidni artritis. Tako postoji niz tradicionalnih ajurvedskih preparata za tu namjenu, ali tek posljednjih dvadesetak godina provedena su mnoga klinička istraživanja. U jednoj studiji, kontroliranoj i randomiziranoj, 340 mg patentiranog ekstrakta bilo je kod osteartirisa jednako djelotvorno kao i lijek diklofenak. Grupa indijskih autora potvrdila je pozitivan, adjuvatni učinak u bolesnika koji su već bili na terapiji diklofenakom, i to u dozi od 750 mg đumbira dnevno. Grupa istraživača utvrdila je pozitivan učinak u odnosu na placebo s 1 g praha đumbira kao dnevnom dozom. No, dvije kliničke studije nisu dokazale povoljan učinak koji bi bio bolji od placeba.

Pročitajte kako i zašto piti čaj od đumbira.

Kao što kurkuma vjerojatno djeluje zbog kurkuminoida, grupe spojeva karakteristične žuto-crvene boje, tako i đumbir ima glavnog nositelja djelovanja koje golica znanstvenike, a to je 6-đinđerol. Taj spoj, kao i kurkuminoidi, pokazuje niz bioloških djelovanja, od protuupalnog do antioskidativnog.

Kakva je budućnost đumbira, kao moguće samostalne terapije, je nejasno. No, tri studije pokazale su povoljan učinak preparata koji sadrže i druge biljke, a ne samo đumbir. Moguće je da će đumbir biti odlična nadopuna drugim aktivnim tvarima koje koristimo kod osteoartritisa.

Premda očito pokazuje djelovanje i izvan probavnog sustava, uvijek će nas golicati činjenica koliko je upravo djelovanje đumbira u probavnom sustavu zaduženo za sve opažene kliničke učinke. Probavni sustav sa svojom golemom imunosnom mašinerijom (oko 65 posto ukupnog imunosnog sustava nalazi se upravo u probavnom sustavu) i još većim svemirom mikrobioma, prirodne crijevne flore koja djelomično upravlja imunosnim sustavom i zdravljem organizma u cjelini, pravi je hit u eksperimentalnoj medicini. Biljke koje djeluju na probavni sustav na to su nas podsjećale stoljećima. Na tome ćemo im, uključujući i đumbir, jednog dana biti zahvalni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije